Шавкат Мирзијојев / - Википедија
27/10/2021 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Узбекистана Мирзијојев на изборима опет добио 80 одсто гласова

Узбекистан, земља са 35 милиона становника, по службеној статистици има пет милиона сиромашних грађана. Половина становништва живи од пољопривреде која опет није на модерном нивоу, па и не доноси велике приходе

Побједник недјељних предсједничих избора у Узбекистану је поново Шавкат Мирзијојев (64) који је одмах по објави резултата наговестио да му је борба против сиромаштва најважнија ствар, али и да тај проблем може да се реши само уз помоћ Русије.

Зато ће његова прва службена посјета, већ следећег месеца, бити посета Москви.

Узбекистан, земља са 35 милиона становника, по службеној статистици има пет милиона сиромашних грађана, иако добро упућени тврде да је тај број још већи. Половина становништва живи од пољопривреде која опет није на модерном нивоу, па и не доноси велике приходе. Главна невоља је велики број незапослених, па много младих људи одлази у Русију да ради и тако практично издржавају и себе и своју породицу.

Шавкат Мирзијојев очигледно није потрошио кредит повјерења свог народа па је за њега гласало 80 одсто грађана колико је добио и на прошлим изборима. Долазак на бирачка мјеста је прешао 80 одсто.

Нови-стари предсједник Мирзијојев је по образовању инжењер, али његово политичко искуство потиче још из совјетског времена. Од 2003. до 2016. је био премијер Узбекистана, а кад је умро предсједник Ислам Каримов он га је наслиједио. Врло брзо је направио чистку корумпираних чиновника и тако стекао повјерење код народа.

Предсједник Мирзијојев је схватио да му је Русија поуздан савезник па настоји да са њом има што више заједничких пројеката. Тако ће ускоро бити потписано више уговора за заједничке пројекте у Узбекистану и Русији чија је вриједност око девет милијарди долара.

У последње три деценије није било тако широких и добрих односа са Русијом као сада. Русија је, преко кредита, продала недавно Узбекистану модерно наоружање које му је било потребно да се заштити од агресивних талибана, њихових сусједа. Значајно је и то да су у Узбекистану отворене филијале познатих руских високошколских установа.

У Ташкенту планирају да проблем електричне енергије ријеше тако што ће им "Росатом" направити атомску централу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:05