/ ilustracija foto youtube
12/12/2021 u 23:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преговори о иранском нуклеарном програму: Двије стране пред договором

Након петомјесечног прекида преговори за спас уговора о иранском нуклеарном програму наставили су се 29. новембра у Бечу

Главни ирански преговарач Али Багери извијестио је данас да је постигнут напредак у вези с темама на дневном реду преговора о иранском нуклеарном програму што се одржавају у Бечу.

- Двије стране су пред договором о питањима која требају бити на дневном реду. То је добар и важан знак јер у почетку се нису могле договорити ни о којим ће питањима разговарати - рекао је Багери за службену иранску агенцију Ирну, преноси Аваз.

Како је додао, треба ријешити два главна питања: прво је разлика у мишљењу страна о садржају преговора и друго, разлике у стајалишту о питањима у дословном смислу.

Након петомјесечног прекида преговори за спас уговора о иранском нуклеарном програму наставили су се 29. новембра у Бечу. На њима учествују земље потписнице уговора из 2015., Француска, Велика Британија, Њемачка, Кина, Русија и Иран.

Сједињене Државе, које су се 2018. једнострано повукле из уговора и поново увеле санкције Техерану у вријеме мандата Доналда Трампа, учествују у њима неизравно.

Бечки уговор нудио је Техерану укидање дијела санкција које притишћу његово господарство у замјену за драстично ограничење његовог нуклеарног програма који је под строгим надзором УН-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 14:27