Klaudija Šejnbaum / - FOTO: EPA-EFE/ISAAC ESQUIVEL
03/06/2024 u 09:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Preliminarni rezultati: Meksiko dobija prvu ženu predsjednicu

Meksiko bi trebalo da izabere prvu ženu za predsjednika, a preliminarni rezultati pokazuju da je Klaudija Šejnbaum, bivša gradonačelnica Meksiko Sitija i naučnica koja se bavi klimatologijom, na putu da pobijedi na najvećim izborima u istoriji zemlje.

Šejnbaum je osvojila između 58,3 odsto i 60,7 odsto glasova, prema preliminarnom brzom brojanju koje Nacionalni izborni institut (INE) sprovodi na osnovu statističkog uzorka glasačkih listića sa biračkih mjesta, javlja CNN.

Američa TV mreža navodi da je šezdesetjednogodišnja Klaudija Šejnbaum "zajahala talas popularnosti svog dugogodišnjeg političkog saveznika, odlazećeg ljevičarskog predsjednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora" i njihove partije Morena.

Iza Šejnbaum je opozicioni kandidat Ksočajtl Galvez, kojeg podržava koalicija partija Nacionalna akcija (PAN), Institucionalna revolucionarna (PRI) i Demokratska revolucija (PRD), sa između 26,6 i 28,6 odsto glasova.

Preduzetnica na čelu Islanda: Hala Tomasdotir nova predsjednica

Na trećem mjestu je kandidat Građanskog pokreta, Horhe Alvarez Majnez, sa između 9,9 i 10,8 odsto glasova.

Prema rezultatima brzog prebrojavanja, odziv na predsjedničkim izborima bilo je između 58,9 i 61,7 odsto od skoro 100 miliona ljudi.

Predviđena pobjeda Klaudije Šejnbaum je izuzetan trenutak za zemlju koja je svjetski lider kada je u pitanju rodna ravnopravnost na izabranim funkcijama, pozicija koju je zacementirala 2019. godine ustavnom reformom.

Meksiko nadmašuje nekoliko zemalja u pogledu zastupljenosti žena u parlamentu, ali je i dalje opasno mjesto uz nevjerovatne stope femicida sa oko 10 ubijenih žena dnevno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 07:19