/ - Нафтали Бенет - фото: YOUTUBE
11/03/2022 u 21:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Премијер Израела негира да је наговарао Зеленског да прихвати Путинову понуду

Неименовани званичник је такође наводно рекао да је Израел захтијевао од Украјине да престане да тражи војну и одбрамбену помоћ јер би то могло да наруши настојања јеврејске државе да посредује и да остане неутрална

Премијер Израела Нафтали Бенет наговарао је предсједника Украјине Володимира Зеленског да прихвати понуду предсједника Русије Владимира Путина на основу које би Кијев морао да учини значајне уступке како би се окончала руска инвазија, рекао је један украјински званичник, наводе израелски медији. Кабинет премијера Израела је међутим порекао ту тврдњу.

„Да сам на твом мјесту, мислио бих о животу мог народа и прихватио понуду“, рекао је Бенет Зеленском у телефонском разговору у уторак, изјавио је неименовани званичник за новински сајт Вала и Харец.

У извјештају се не наводе детаљи Путинове понуде, али је раније сајт Вала објавио да предсједник Русије захтева независан регион Донбас, али не и промјену режима у Украјини.

У другим извјештајама се наводи да план који је Бенет представио Зеленском укључује признање руске анексије Крима и признање Доњецка и Луганска као одвојених ентитета, те промјену устава Украјине да се избаци посвећеност придруживању НАТО, преноси Н1.

Зеленски наводно није добро примио тај предлог.

- Бенет је предложио предају. Ми немамо намјеру да то учинимо - рекао је украјински званичник за израелске медије, а извор у Бенетовом кабинету је оцијенио да је сумњиво да је тај званичник чуо разговор двојице лидера јер се разговарало путем приватне линије.

Такође је речено да је разговор Бенета и Зеленског био позитиван и да се разговарало о могућности састанка руских и украјинских преговарача у Јерусалиму и да израелски премијер има један циљ да се "заустави крвопролиће у Украјини и непотребне патње".

Израел је имао добре односе с Украјином и Русијом и тежио је да искористи ту позицију да посредује споразуму, али такође да одржи добре везе с обе земље.

Међутим, везе с Кијевом су тренутно напете јер је Бенет избегао да директно оптужи Русију за рат, иако је шеф дипломатије Израела Јаир Лапид то учинио.

Неименовани званичник је такође наводно рекао да је Израел захтијевао од Украјине да престане да тражи војну и одбрамбену помоћ јер би то могло да наруши настојања јеврејске државе да посредује и да остане неутрална.

Украјина је више пута тражила од Израела већу подршку од почетка руске инвазије.

Израел избјегава да се успротиви Русији, која има војску у Сирији, гдје израелска војска напада организације повезане с Ираном.

За сада Зеленски није импресиониран Бенетовим напорима да посредује и наводно је рекао да се премијер Израела задовољава да буде поштанско сандуче за поруке између Русије и Украјине, а нема сопствене предлоге.

Предсједник Украјине наводно има утисак да је Бенет преузео улогу посредника у настојању да не изабере страну у рату и не наруши везе с Русијом.

Зеленски је 25. фебруара замолио Бенета да покуша да преговора о решењу кризе и премијер Израела је прошле суботе посјетио Москву где се састао са Путином.

У међувремену и друге земље попут Њемачке и Француске такође преносе поруке између Русије и Украјине и јасно и јавно се противе инвазији за разлику од Бенета.

По оцјени украјинског званичника израелска јавност много више од свог премијера подржава Украјинце.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:19