/ Зоран Заев у Европском парламенту - архива
22/12/2021 u 17:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Премиjер Сјеверне Македониjе и званично поднио оставку

Оставку би требало да констатуjе предсједник Скупштине Таљат Џафери, а према скупштинским изворима то ће учинити сјутра прије сједнице о парламентарним питањима

Премиjер Сјеверне Македониjе Зоран Заев данас jе предсједнику парламента поднио оставку, коjу jе наjавио након што jе његова странка СДСМ постигла лош резултат у другом кругу локалних избора.

Заев jе у писаноj оставци навео да своjу одлуку неће усмено обjашњавати.

Он у образложењу истиче да су резултати прошлих избора, иако су били локални, за политички тренутак у коjем се држава налази имали националну и политичку тежину.

- У таквим условима за мене лично и за мене као премиjера, због политике у коjу вјеруjем, политички неодговорне и неоправдане пред моjим народом и своjом земљом да лично наставим да водим владу евроатлантским путем. Мислим да ће други премиjер из редова СДСМ то моћи да постигне на бољи начин - навео jе Заев, преноси Плус инфо, јавља Блиц.рс.

Додао jе да оставком жели да преузме одговорност и да пример за доношење добрих одлука када jе то потребно, како би дао "jош jедан допринос jачању демократског капацитета народа, али и будућим лидерима да буду свјесни своjе грађанске дужности када воде рачуна о своjоj земљи".

Оставку би требало да констатуjе предсједник Скупштине Таљат Џафери, а према скупштинским изворима то ће учинити сјутра прије сједнице о парламентарним питањима.

Након оставке Заева, шеф државе би требало да да мандат новом премиjеру.

По Уставу, предсједник jе дужан да у року од десет дана повјери мандат странци, односно странкама коjе имаjу већину у Скупштини. Мандатар у року од 20 дана од дана повјеравања мандата подноси Скупштини програм и предлаже састав Владе у складу са Уставом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 08:10