/ - FOTO YOUTUBE SKRINšOT
16/03/2023 u 08:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Previranja na tržištima dionica spustila cijene nafte

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 3,2 dolara nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 74,25 dolara

- Cijena nafte potonule su u srijedu prema 74 dolara, odražavajući previranja na tržištima dionica zbog problema u bankarskom sektoru koji su zasjenili prognoze o oporavku kineske potražnje za tim energentom.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 3,2 dolara nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 74,25 dolara, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,86 dolara nižoj cijeni, od 68,47 dolara.

Tržišta su poljuljali problemi u američkom bankarkosm sektoru, iskazani u slomu Silicon Valley banke (SVB) nakon masovnog povlačenja depozita koje je podstakao neuspjeli pokušaj banke da pokrije nerealizovani gubitak na vrijednosti portfelja državnih obveznica.

Američki regulatori zatvorili su SVB i još dvije banke, a trgovci su se pribojavali reprize finansijske krize iz 2008. godine, pa su dionice banaka naglo pale.

SVB se specijalizovao za sektor start up-ova, a depozite je usmjeravao u kupovinu državnih obveznica čija je cijena naglo pala, nakon što je američka centralna banka prošle godine ugasila program kupovine imovine i naglo podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

U srijedu je tržišta dionica uzdrmala objava saudijskog ulagača da ne može više da pomaže švajcarskom Credit Suisse-u, koji se našao u problemima nakon niza skandala, izgubivši povjerenje brojnih ulagača i klijenata.

U posljednja tri mjeseca prošle godine, klijenti su iz Credit Suisse-a povukli više od 110 milijardi franaka.

"Očito je da se širi strah od domino efekta, pa dolar jača, a dionice slabe. To je loš znak za naftu", rekao je za Reuters Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Previranja na tržištima dionica potisnula su u drugi plan podatke koji pokazuju rast aktivnosti u kineskoj ekonomiji u prva dva ovogodišnja mjeseca, nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja kovida.

Zasijenjen je i mjesečni izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja očekuje snažniju potražnju za naftom u ovoj godini, zahvaljujući oporavku u Kini i odražava prognozu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), objavljenu u utorak.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu cijena barela korpe nafte njegovih članica iznosila 78,92 USD i bila je 2,96 dolara niža nego dan ranije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:15