/ - PHOTO BY ASAEL PEñA ON UNSPLASH
11/02/2022 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Пропали преговори Русије и Украјине око смиривања тензија

Украјински изасланик Андриј Јермак рекао је како није дошло до помака, али да обје стране желе да наставе разговоре

Русија и Украјина извијестиле су како нису успјеле да постигну никакав помак у разрјешавању кризе након дана разговора са француским и њемачким званичницима, преноси Nova.rs.

Руски изасланик Дмитриј Козак рекао је на конферецији за новинаре након јучерашњег разговора у Берлину како није било могуће помирити различита тумачења Русије и Украјине око споразума Минск ИИ из 2015. који је имао за циљ окончање борбе између проруских сепаратиста и украјинских владиних снага.

Украјински изасланик Андриј Јермак рекао је како није дошло до помака, али да обје стране желе да наставе разговоре.

-Надам се да ћемо се врло брзо поново састати и наставити ове преговоре- рекао је Јермак.

Сукоб у одметнутим регијама Доњецку и Луганску, заједно познатим као Донбас, тиња годинама уназад. Проматрачи Организације за европску сигурност и сарадњу (ОЕСС) биљеже честа кршења споразума, понекад наилазећи на стотине инцидената дневно.

Украјина наводи како је од 2014. убијено око 15.000 људи.

Са друге стране, руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је Украјину да покушава да прекроји споразум и бира само елементе који су јој најповољнији. Украјина говори како је предана споразуму.

-Украјинска страна је усмјерена на конструктиван дијалог. Сви су данас потврдили да имамо споразуме из Минска и да треба да их испунимо- рекао је Јермак, преноси Хина.

Украјина одбацује тврдње да Москва нема никакве везе са сукобом. Кијев одбија да преговара с челницима одцијепљених регија, али је предсједник Владимир Зеленски предложио разговоре с руским предсједником Владимиром Путином, што је Кремљ до сада одбијао.

Русија пориче да планира инвазију на Украјину, али говори како је увела "црвене линије" како би осигурала да њен бивши совјетски сусјед не уђе у НАТО и да онда алијанса на територији Украјине поставља базе и ракете.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:12