Nuklearna elektrana / - SHUTTERSTOCK
16/05/2023 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest u Tokiju zbog plana za ispuštanje vode iz elektrane u Fukušimi

Na protestu su bili i aktivisti iz Južne Koreje

Nekoliko desetina antinuklearnih aktivista protestovalo je danas u Tokiju zahtijevajući od vlasti da odustanu od plana za ispuštanje tretirane ali još radioaktivne vode iz nuklearne elektrane u Fukušimi.

Prema tom planu ispuštanje vode u more trebalo je da počne ovog ljeta.

„Ne bacajte kontaminiranu vodu u more“, uzvikivali su demonstranti ispred sjedišta elektrodistribucije (TEPCO) u Tokiju, držeći transparente sa zahtjevima kao što su „Nemojte nuklearno da zagađujete Pacifik“ i „Stop kontaminiranju vode“.

Preduzeće koje upravlja postrojenjem uništeno u katastrofi 2011. godine u Fukušimi skoro je završilo izgradnju potrebnih objekata za ispuštanje ogromnih količina vode. Pominje se da će to početi u julu ili avgustu.

„Čak i posle tretiranja, u vodi ima još radijacije“, rekao je jedan aktivista na protestu.

Cunami i zemljotres 11. marta 2011. oštetili su sisteme za hlađenje nuklearne elektrane u Fukušimi.

Plan za ispuštanje vode je naišao na žestoke proteste lokalnih ribarskih zajednica. Susjedne zemlje, uključujući Južnu Koreju, Kinu i pacifičke ostrvske zemlje, takođe su izrazile negodovanje.

Japanski zvaničnici su rekli da će voda biti filtrirana daleko ispod međunarodnog dozvoljenog nivoa i još razblažena velikim količinama morske vode pre puštanja, što će je učiniti bezopasnom.

Međutim, neki naučnici kažu da je uticaj dugotrajnog izlaganja niskim dozama radijacije na životnu sredinu i ljude još uvijek nepoznat i da bi plan trebalo da bude odložen.

Na protestu su bili i aktivisti iz Južne Koreje.

Tokio i Seul su se nedavno dogovorili da delegacija Južne Koreje posjeti fabriku krajem maja kako bi posmatrala pripreme za ispuštanje vode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:00