/ Лукашенко и Путин, фото: EPA
29/05/2021 u 07:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први сусрет Путина и Лукашенка након „отмице” авиона

Проташевич суочава се са оптужбом за подстицање грађанских немира, кривично дјело за коjе jе предвиђена казна до 15 година затвора

Предсједници Русиjе и Бјелорусиjе Владимир Путин и Александар Лукашенко изjавили су у јуче током састанка у Сочиjу да jе одлука западних земаља о преусмјеравању путничких авиона њихових компаниjа изван бјелоруског ваздушног простора – „излив емоциjа”.

Истовремено, министри спољних послова ЕУ расправљали су о увођење нових економских санкциjа властима у Минску као одговор на принудно приземљење авиона Раjанера и хапшење бјелоруског новинара коjи jе био у њему, преноси редакциjа Радиjа Слободна Европа на енглеском jезику.

Бјелоруске власти су 23. маjа послале борбени авион да пресретне комерциjални лет компаниjе Раjанер на релациjи Атина-Виљнус у Литваниjи и присилила га да слети у Минск, гдје су задржани новинар Роман Проташевич и његова дјевоjка Софиjа Сапега, руска држављанка.

Проташевич (26) се суочава са оптужбом за подстицање грађанских немира, кривично дјело за коjе jе предвиђена казна до 15 година затвора. Његова адвокатица Инеса Аленскаjа рекла jе да се први пут састала с њим 27. маjа.

„Све jе у реду, расположен jе, позитиван и ведар“, рекла jе Аленскаjа додаjући да ниjе у стању да каже гдје се налази њен клиjент нити да пружи друге детаље.

image
Авион у којем је био Роман Проташевич, фото: EPA

Лукашенко jе рекао да ће Путину предати неке документе у вези са инцидентом око Раjанера. Такође jе истакао да његови политички противници покушаваjу да „уздрмаjу ситуациjу као прошлог августа”, мислећи на масовне протесте коjи су избили након спорних предсједничких избора на коjима jе добио шести мандат.

Путин jе похвалио процес интеграциjе двије земље, рекавши да „поуздано идемо у том правцу“. Додао jе, међутим, да са интеграциjом не треба журити већ да треба наставити „поступно даље“.

У међувремену, Европска униjа разговара о могућим економским санкциjама против Бјелорусиjе као одговор на преусмјеравање авиона, а неколико министара спољних послова састало се у Лисабону 28. маjа рекавши да би требало да циљаjу секторе коjи наjвише доносе корист бјелоруском руководству, попут нафте и калиjума.

Европски регулатор за авио-саобраћаj већ jе позвао све авио-компаниjе да избјегаваjу бјелоруски ваздушни простор из безбједносних разлога након што jе ЕУ почела да прекида везе са овом све изолованиjом источноевропском државом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:23