11/06/2021 u 21:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пулицерова награда за тинејџерку која је снимила убиство Джорџа Флојда

Флојд, Афроамериканац, умро је пошто га је бијели полицајац Дерек Шовин држао притиснутог за врат на земљи девет минута и 29 секунди. Тај поступак је изазвао талас протеста прво у Минеаполису а затим широм САД

Специјална награда Пулицер додијељена је данас тинејџерки чији је видео снимак смрти Афроамериканца Джорџа Флојда под кољеном бијелог полицајца покренуо глобални покрет против расне неправде и полицијске бруталности, јавља Н1.

Жири за Пулицерове награде, најпрестижније америчке новинарске награде, наградио је 18-огодишњу Дарнелу Фрејжер, због тога што је “храбро снимила убиство Джорџа Флојда, у видеу који је подстакао протесте против полицијске бруталности широм свијета указујући на пресудну улогу грађана у новинарској потрази за истином и правдом”.

Фрејжер је имала 17 година када је снимила Флојдову смрту у мају 2020. године, када га је привела полиција Минеаполиса.

Лист Стар Трибјун из Минеаполиса, добио је Пулицерову награду за ударне вијести за покривање убиства Джорџа Флојда 25. маја 2020. године и грађанских немира који су услиједили у граду.

Флојд, Афроамериканац, умро је пошто га је бијели полицајац Дерек Шовин држао притиснутог за врат на земљи девет минута и 29 секунди. Тај поступак је изазвао талас протеста прво у Минеаполису а затим широм САД.

Новинари Стар Трибјуна покривали су изливе бијеса у Минеаполису гдје су демонстранти палили зграде, укључујући полицијску станицу. Одбор Пулицера назвао је то извјештавање “ургентним, ауторитативним и нијансираним”. Полицајаца Шовин касније је осуђен за убиство.

Агенција Асошиејтед прес добила је двије Пулицерове награде за фотографију за покривање протеста о расној неправди у САД и посљедица пандемије коронавируса на старије у Шпанији.

Главни фотограф агенције АП у Шпанији Емилио Моренати добио је награду за фотографију за документовање утицаја ковида-19. на старије. Једна од побједничких слика приказује старији пар који се грли и љуби кроз пластику.

Рад 10 фотографа АП-а добио је награду за ударне вијести за извјештавање са протеста који су захватили америчке градове послије смрти Джорџа Флојда у мају 2020. године.

Фотографи су избјегавали гумене метке и сузавац да ухвате снимке демонстраната са песницама у ваздуху и понекад насилне сукобе са полицијом. Са овим освојеним нагрдама АП је до сада освојио 56 Пулицерових награда, укључујући 34 за фотографију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:42