Vladimir Putin i Si Đinping / - EPA
15/05/2024 u 23:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Putin doputovao u Peking, sjutra na sastanku sa Sijem

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je večeras u Kinu, u svoju prvu posjetu stranoj zemlji nakon reizbora za predsjednika.

Putin će se sjutra sastati sa kineskim kolegom Si Đinpingom, a nakon razgovora na visokom nivou, strane će potpisati nekoliko sporazuma i dokumenata, prenijela je agencija RIA.

Ruski predsjednik i njegova delegacija takođe će prisustvovati državnom prijemu i svečanom koncertu posvećenom 75. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između zemalja i početku Krosnih godina kulture, prenosi Tanjug.

Planirano je da se Putin odvojeno sastane sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Putin je prethodno poručio da koordinacija spoljne politike dvije zemlje podstiče uspostavljanje pravednog multipolarnog svjetskog poretka, što je, kako je naveo, osnova budućeg uspjeha rusko-kineskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

On je u intervjuu agenciji Sinhua istakao da savremeni odnosi Rusije i Kine prevazilaze ideologiju i predstavljaju strateški izbor dvije zemlje nezavisno od političke situacije.

"Danas su odnosi Rusije i Kine dostigli najviši nivo u istoriji, i uprkos izazovnoj međunarodnoj situaciji, ti odnosi nastavljaju da se razvijaju", dodao je Putin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 07:54