/ - FOTO: TWITTER
15/12/2021 u 14:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин и Си Ђинпинг: Успостављен нови модел сарадње између Русије и Кине

Руски и кинески лидери су дуже од сата разговарали путем видеопозива

Предсједник Русије Владимир Путин разговарао је данас с кинеским колегом Си Ђинпингом ( и истакао је да су руско-кинески односи примјер добре међудржавне сарадње, преноси Аваз.

Руски и кинески лидери су дуже од сата разговарали путем видеопозива, а њихови уреди су објавили снимак почетка разговора. Путин је казао да су руско-кинески односи примјер међудржавне сарадње за 21. вијека. Он је казао да су Москва и Пекинг наставили сталне контакте и током пандемије коронавируса.

- Успостављен је нови модел сарадње између наших земаља који се темељи на начелима као што су немијешање у унутрашње ствари и узајамно поштовање интереса те одлучност да се заједничка граница преобрази у зону вјечног мира и добросусједства - казао је Путин.

Истичући како су Русија и Кина додатно унаприједиле и трговинску сарадњу, Путин је казао да је ове године билатерална трговинска размјена повећана за 31 посто и достигла износ од 123 милијарде долара. То је рекордна размјена у току 11 мјесеци, а Русија и Кина најављују да ће до краја године тај износ прећи 200 милијарди долара.

Наводећи да настављају с реализацијом заједничких пројеката у подручју нуклеарне енергије, индустрије и високе технологије, Путин је рекао да су блиска координација дјеловања Русије и Кине на међународној арени и одговоран заједнички приступ рјешавању актуалних проблема у свијету постали важан елемент стабилности у међународним односима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 16:10