Владимир Путин / Владимир Путин - WIKIPEDIA
05/06/2021 u 10:25 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Путин: Кашњење са регистрацијом руске вакцине у Европи комерцијални интереси

Што се тиче вакцине и њене употребе као неке врсте геополитичког оружја, као прво не сматрам да Запад оптужује за то Русију. То је потпуна бесмислица, казао је руски предсједник

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да су тврдње да Русија наводно користи вакцине против вируса корона као геополитичко оружје – бесмислица.

„Што се тиче вакцине и њене употребе као неке врсте геополитичког оружја, као прво не сматрам да Запад оптужује за то Русију. То је потпуна бесмислица. То је просто глупост, другачије не могу да кажем“, рекао је Путин на састанку са представницима новинских агенција у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Према његовим ријечима, такве лажне оптужбе се формулишу због борбе са конкуренцијом.

„Кашњења са регистрацијом руске вакцине у Европи повезана су са комерцијалним интересима оних који то чине“, сматра руски предсједник.

Како је истакао, тако се добија на времену како би конкуренти руских компанија успјели да заузму европско тржиште, јер се склапају дугорочни уговори о испоруци вакцина.

„Када Европска агенција за љекове (ЕМА) изда дозволу за употребу руске вакцине у Европи испоставиће се да је тржиште заузето, да су склопљени дугорочни уговори, да је за наше компаније прошао воз“, појаснио је Путин.

Такође је подсјетио да је руска вакцина до сада одобрена у 66 земаља.

„То тржиште нам је довољно“, констатовао је руски предсједник.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу завршава се данас, а почео је 2. јуна. МИА „Русија севодња“ је медијски партнер форума.

Раније је шеф РФПИ Кирил Дмитријев рекао да Европска агенција за љекове током испитивања руске вакцине „спутњик В“ није имала никакве критичне напомене ни када је ријеч о производном, ни клиничком дијелу.

Izdvojeno

29. jul 2021 11:27