Путин / фото: © РИА Новости/Алексей Дружинин
15/02/2022 u 16:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин: Рат у Европи смо већ видјели, НАТО је напао Југославију

Била је то огромна операција са пројектилима који су ранили Београд, поручио је руски лидер

Руски предсједник Владимир Путин састао се данас са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, након чега је на конференцији за медије поручио да Русија не жели рат са Украјином.

-  Kада је ријеч о рату у Европи, тешко је да можемо да замислимо да ће се то стварно десити. Ми смо свједоци много ратова у Европи које је покренуо НАТО савез, као онај у Југославији. То је била огромна операција са пројектилима који су ранили Београд. То је престоница која се налази у Европи, то је веома лош примјер - истакао је Путин на питање новинара о потенцијаној инвазији на Украјину.

Руски предсједник је истакао да је тросатни разговор са немачким колегом био добар, као и да ће сарадњу наставити у наредном периоду.

Говорећи о безбједносним гаранцијама које Русија тражи од Запада, Путин је истакао да Москва не може да зажмури на то како САД и НАТО у своју корист тумаче принцип недјељиве безбједности.

- Насилно обуздавање Русије од стране Запада Москва доживљава као претњу безбједности земље- закључио је он. 

На питање да ли ће бити рата у Европи, Путин jе рекао да jе и генерациjи канцелара Шолца и његовоj генерациjи неjпомљиво да буде рата у Европи.

- Међутим, ми jесмо видели рат у Европи. Таj рат jе започео НАТО против Jугославиjе, велику воjну операциjу, нападима из ваздуха, ударали су ракетама на jедну европску престоницу, на Београд, то се догодило. И ниjе било санкциjа од УН. То jе лош пример, али се догодило - рекао jе Путин.

Он jе рекао да Русиjа не жели рат и да jе због тога и дат предлог да се наставе преговори како би се дошло до решења.

- Треба да се постигне споразум о сигурности коjи би задоволjио све, уклjучуjући и Русиjу. Нажалост, нема конструктивног одговора на предлоге коjе смо упутили - истакао jе Путин.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 22:01