/ Фото: Спутњик
01/08/2021 u 18:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин не жали да помогне Лукашенку: У Бјелорусију уложио 20 милијарди долара

Мада је скупо одржавање савезника, руска врећа изгледа да нема дна

Русији је јако стало до Белорусије, а након што су јој прво измакле балтичке републике, па потом Грузија и Украјина, а тим путем иде и Молдавија, Kремљу остаје само Бјелорусија као последњи бастион потврде њене величине и утицаја.

- Једини савезник Русије је Бјелорусија. Стално говорим Путину: Ти не смијеш да изгубиш Бјелорусију - изјавио је недавно бјелоруски предсједник Александар Лукашенко који тиме заправо тјера воду на свој млин, јер је јасно да он и његов режим опстају само захваљујући руској подршци и невиђеној финансијској помоћи Владимира Путина. 

Москва подржава Лукашенков све ауторитарнијии режим и на све начине настоји да задржи Бјелорусију у свом загрљају како не би остала и без тог последњег савезника на европским постсоветским просторима.

Лукашенков режим, премда озбиљно нагрижен сталним опозиционим демократским протестима и све јачим економским и политичким санкцијама ЕУ због којих се земља налази у изолацији, ипак успијева да се одржи на рачун подршке и помоћи Москве.

image
Са протеста против Лукашенкове власти

Kолико Русију кошта та подршка и колико средстава, живаца и олакшица Русија мора да издвоји да би Бјелорусија остала на руском везу и не би одлетјела из њихове све сиромашније орбите? То се пита и руска јавност. Kолико кошта Бјелорусија и вриједи ли то толиких "пара"?

image
-Фото: Спутњик

Према подацима Међународног монетарног фонда, само у раздобљу од 2005. до 2015. године Бјелорусија је добила од Москве 106 милијарди америчких долара, нешто мање од десет милијарди долара годишње или, како каже руски портал Знаки.ком, то је више од 200 посто годишњег БДП-а Бјелорусије.

Осим тога, Русија у својим рукама држи и нешто мање од 50 одсто цјелокупног спољног дуга Бјелорусије, који износи око 20 милијарди долара. Земља се практично налази у дужничком ропству Русије, иако због тога пати и руски буџет. Бјелорусија је све више руска врећа без дна, али да би је могла контролисати, Москва више ни не пита за цијену, ни за моралност Лукашенкове одрживости на власти. Само ове године Москва је Бјелорусији одобрила милијарду долара кредита који су већином отишли на то да се врате дугови које Минск има према руским компанијама и за финансијско подмазивање и задовољавање похлепе и оданости стубовима тамошњег режима који нису тако јефтини.

Осим директних уплата у буџет Бјелорусије, постоји још неколико смјерова финансирања Лукашенка, и то на штету руских порезних обвезника. Уз директне кредитне транше, Русија по повлашћеним и повољним субвенционираним цијенама Бјелорусији већ годинама испоручује нафту и плин.

image
-Фото: Спутњик

На томе је Русија, према подацима које наводи руски "Форбс", само у последњих десетак година изгубила око 55 милијарди долара - 35 милијарди на нафти и мало мање од 20 милијарди на плину - а према неким подацима из руских независних медија, вјероватно и више.

Наиме, док хиљаду кубних метара плина на свјетском тржишту Гаспром продаје по цијени од око 370 долара, Белорусија је имала повлашћени политички третман - 168, а потом и по 132 долара за хиљаду кубних метара. Неки руски извори тврде да Бјелоруси не плаћају ни ту цијену, него су сами себи одредили ону од око 75 долара.

Занимљиво је да Русија уредно плаћа Бјелорусији за нафту и плин који транзитом иду у Европу, и то око 500 до 800 милиона долара, док Бјелорусија не плаћа никакву царину за увоз руских нафтних производа. Чак кажу да по вишим цијенама препродају на свјетском тржишту руску нафту и нафтне производе, попут бензина, керозина и моторних уља, што доноси годишње неколико милијарди долара у Лукашенков буџет, да се режим намири.

А Москва у име бјелоруске лојалности на то окреће главу. Осим свега тога, Русија је одобрила кредит од десет милијарди долара за градњу нуклеарке у Бјелорусији, коју изводе руске фирме, а увслови кредита су и више него повољни.

Постоји још један начин на који Бјелорусија крпи своје финансијске рупе на рачун Русије, а то је учествовање у државном шверцу цигарета, алкохола и производа, углавном воћа и поврћа из земаља ЕУ, на које је Русија увела Бриселу своје контрасанкције. Тако је нелегални увоз бјелоруских цигарета оштетио Русију за око три милијарде долара, а увоз "контрасанкцијске" робе преко Бјелорусије оштетио је руски буџет за око пет милијарди долара.

Додуше, Русија је највећи инвеститор у Бјелорусији. У последњих 20-ак година директних је инвестиција, углавном Гаспромових, око 20 милијарди долара, а Русија покрива више од 60 посто свих страних улагања у ту земљу.

Тако се према најповршнијим рачунима, када се зброје кредити, повољне субвенционисане цијене енергената, увоз бјелоруске робе и легални државни шверц, дође до закључка да је Русију братски Лукашенко коштао више од 300 милијарди долара.

Подсјетимо да су последњих мјесеци, осим тога, на испомоћ бруталном Лукашенкову режиму из Русије стигле стотине обавјештајаца, војних и полицијских инструктора и савјетника, па чак и новинара који попуњавају пролукашенкову медијску празнину, а сви су они углавном и даље на руским платама.

Да, скупо је одржавање јединог савезника на животу, али ваљда у Kремљу мисле да то вриједи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:18