Владимир Путин / - WIKIPEDIA
27/07/2021 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Путин о америчком "штампању" долара: Уперио прстом у Вашингтон - "ето, одатле инфлација"

Према његовим ријечима, инфлација у САД премашила је пет одсто, иако је планирала вриједност требало да се креће око два одсто

Емисија долара за покривање буџетског дефицита у Сједињеним Америчким Државама утиче на читаву свјетску економију, изјавио је руски председник Владимир Путин, отварајући састанак о економским питањима, јављају агеницје преносе Новости.рс.

Према његовим ријечима, инфлација у САД премашила је пет одсто, иако је планирала вриједност требало да се креће око два одсто. Сједињене Државе двије године заредом буџет се налази у дефициту од 15 одсто, каже Путин.

- На рачун чега се покрива тај дефицит? На рачун штампања долара. Ето, одатле инфлација - објаснио је Путин.

Како је рекао, то се у потпуности одражава на  свјетску економију, имајући у виду значај америчке економије за  свијет и значај долара као највеће, најтраженије резервне валуте

Шеф Русије је поменуо и да се свјетска економија опоравља од последица пандемије вируса корона, али да је тај процес повезан са инфлаторним ризицима.

- Данас предлажем да се усредсредимо на то како руска екомонија превазилази те последице. Видимо да се обнова свјетске економије наставља, притом прилично високим темпом, али је тај објективни процес повезан и са инфлаторним ризицима - додао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. septembar 2021 22:05