Владимир Путин / Фото: Архива
31/03/2022 u 07:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Путин појаснио: Гас ће се плаћати у еурима преко Гаспром банке

Гаспром банка није под санкцијама, па ће еуре конвертовати у рубље

Руски предсједник Владимир Путин у одвојеним телефонским разговорима са њемачким канцеларом Олафом Шолцом и премијером Италије Маријом Драгим је појаснио да ће се од 1. априла испоручени руски гас плаћати еурима Гаспром банци, која није под санкцијама, а она ће их конвертовати у рубље.

Kако је саопштила прес служба Kремља, процедура плаћања је промењена због тога што су чланице Европске уније, „кршећи норме међународног права“, замрзнуле девизне резерве Банке Русије.

Путин и Шолц су се договорили да стручњаци двије земље додатно разговарају о плаћању руског гаса у рубљама и да одлука Kремља не би требало да резултира „погоршањем уговорних услова за европске компаније-увознике руског гаса“.

Руски предсједник је, истиче се, слично објашњење пружио и италијнском премијеру.

Размијењена су и мишљења о последњој рунди преговора руске и украјинске делегације у Истанбулу, као питања осигуравања хуманитарних коридора за цивиле у подручјима гдје се воде борбе, "прије свега из Маријупоља“.

Kабинет италијанског премијера је саопштио да је Путину изнио спремност Италије да допринесе мировном процесу у Украјини.

У саопштењу њемачке владе истиче се да је Путин обавијестио Шолца да ће од 1. априла испоруке гаса бити плаћане у рубљама и "истакао да се за еверопске увознике ништа неће промијенити, с обзиром да ће се рачуни плаћати у иврима и, као и до сада, уплаћивати Гаспром банци којој нису уведене санкције, а она ће их конвертовати у рубље".

Влада у Берлину наводи да је Шолц, "како би боље разумјели процедуру плаћања у рубљама", од Путина тражио информације у писаној форми, те да је додао да остаје на снази одлука Г7 о томе да се испорука енергената плаћа искључиво еурима и доларима, што је и предвиђено уговорима.

Путин је 23. марта је потписао одлуку да "непријатељске земље" убудуће гас плаћају у рубљама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:00