Владимир Путин / - Фото: АП
14/07/2021 u 18:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин: Русиjа и САД имаjу заjедничке интересе око климатских промјена

Како се наводи, Путин придаjе велики значаj остварењу циљева из Париског споразума о клими

Москва -- Москва и Вашингтон дијеле заjедничке интересе о климатским промјенама, изjавио jе Владимир Путин специjалном америчком изасланику за климу Џону Кериjу.

"Проблем климе jедан jе од сектора гдје Русиjа и САД имаjу заjедничке интересе и сличне приступе", рекао jе руски предсједник, наводи се у саопштењу коjе jе данас обjавио Кремљ, преноси Б92.

Како се наводи, Путин придаjе велики значаj остварењу циљева из Париског споразума о клими, он такође подржава деполитизован диjалог о тоj теми.

Кери коjи jе ове недеље у посети Москви, већ jе позвао на развоj сарадње у области климе током састанка у понедељак са руским шефом дипломатиjе Сергеjом Лавровим.

Русиjа, jедан од наjвећих светских произвођача нафте и гаса, обећала jе у неколико наврата последњих година да ће климатске промђене схватати озбиљно. Све су већи шумски пожари у Сибиру и топљење вјечито замрзнутог тла - "пермафроста", угрожава неколико градова у области Сјеверног пола.

Током годишњег говора у априлу, предсједник Владимир Путин изjавио jе да се Русиjа мора прилагодити климатским промјенама и наредио стварање индустриjе коjа ће рециклирати угљеник испуштен у атмосферу.

Климатске промјене су jедна од ретких области у коjима су Сjедињене Државе и Европска униjа и усред сталних тензиjа с Москвом изразиле спремност за сарадњу с Русиjом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:12