Владимир Путин / - Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, илустрација)
30/10/2023 u 22:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin za antisemitske ispade na aerodromu optužio Ukrajinu i zapadne obavještajce

Na snimcima i fotografijama na društvenim mrežama vidi se kako neki u masi na aerodromu u Mahačkali mašu palestinskim zastavama, a neki pokušavaju da prevrnu policijski automobil

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu i "zapadne specijalne službe" za podsticanje antisemitskih nereda sinoć na međuarodnom aerodromu u Mahačkali.

On je pozvao ruske sigurnosne službe da nastave da rade na održavanju reda.

- Događaji u Mahačkali sinoć su izazvani i putem društvenih mreža, ne samo iz Ukrajine, već i rukama agenata zapadnih specijalnih službi - kazao je Putin.

Poručio je snagama reda da preduzmu "čvrste" mjere nakon napada antisemitske mase.

- Želim da skrenem pažnju čelnicima svih oblasti, čelnicima policije i specijalnih službi na potrebu čvrstih, pravovremenih i jasnih akcija za zaštitu ustavnog poretka Rusije, prava i sloboda naših građana, međuetničke i međureligijske harmonije - istakao je prenosi Index. hr.

Bijesna masa koja je izjurila na aerodromsku pistu u nedjelju uveče opkolila je avion ruskog prevoznika Red Vings, naizgled uz slabašan otpor policije, javili su ruski mediji.

Na snimcima i fotografijama na društvenim mrežama vidi se kako neki u masi mašu palestinskim zastavama, a neki pokušavaju da prevrnu policijski automobil.

Drugi su držali rukom pisane transparente na kojima je pisalo: "Ubice djece nisu dobrodošle u Dagestan" i "Mi smo protiv jevrejskih izbeglica". Čuli su se i povici "Alahu akbar!" ili "Bog je veliki".

Neki u gomili, koja je takođe viđena kako luta terminalom, pregledali su pasoše pristiglih putnika, u očitom pokušaju da identifikuju Izraelce.

Neredi su kasnije suzbijeni, a aerodrom Mahačkala nastavio sa radom.

Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo Rosavijacija danas je saopštila da će letovi iz Tel Aviva za Mahačkalu biti preusmjereni u druge gradove.

Povodom nereda na aerodromu 60 osoba je privedeno nakon što su stotine protivizraelskih demonstarnata upali sinoć na aerodrom Mahačkala u Dagestan u Rusiji.

U incidentu je, kako se navodi, povrijeđeno devet policajaca, od kojih su dvojica na liječenju u bolnici.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:47