/ Фото: Архива
23/11/2021 u 22:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путинов министар упозорава: Амерички бомбардери вјежбају напад на Русију

Војни авиони САД дошли на 20 километара од руске границе, спрема се нуклеарни напад, тврди Шојгу

Руски министар одбране Сергеј Шојгу оптужио је данас америчке бомбардере да вјежбају нуклеарни напад на Русију из два смјера, пошто су војни авиони САД дошли на 20 километара од руске границе.

Шојгу је рекао да је овог мјесеца, током америчке вјежбе "Глобал тандер", десет стратешких бомбардера вјежбало употребу нуклеарног оружја против Русије.

Москва такође сматра да су амерички стратешки бомбардери близу руских граница.

- Сведоци смо значајног повећања долета америчких стратешких бомбардера у близини руских граница. Током претходног месеца октобра, обавили су око 30 летова у близини границе Руске Федерације, што је за 2,5 пута више него у истом периоду прошле године - рекао је Шојгу.

Шојгу је рекао и да кретање америчких бомбардера на источној граници Русије представљају претњу и по Kину.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је раније да Запад олако узима упозорења Москве да не прелази црвену линију, а Министарству спољних послова је наложио да тражи дугорочне гаранције за безбједност земље од Запада.

САД, НАТО и украјински званичници већ двије недеље дају сличне изјаве о наводно "необичним кретањима руских војника у близини Украјине" и упозоравају на могући напад из Русије.

Из Москве негирају да спремају напад и кажу да су то запаљиве изјаве, а жале се и на појачану активност НАТО-а у региону.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков рекао је прије два дана да не могу да одбаце могућност неке провокације.

- Русија тражи од НАТО-а да престане да концентрише снаге у близини руске границе и да престане да наоружава Украјину модерним наоружањем- додао је он. 

Москва је још у септембру навела да ће САД прећи црвену линију ако наставе да проширују своју војну инфраструктуру у Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:48