/ - UNSPLASH - OLIVIER BERGERON TIK -TOK
13/09/2024 u 11:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rađanje „TikTok generacije“ džihadista

Tinejdžeri su, često usamljeni i frustrirani, pa ponekad pomisle da je „kul“ biti džihadista i „mučenik“. Kako Islamska država podstiče omladinu širom svijeta na napade?

Smatra se da je austrijski tinejdžer koji je ubijen prošle nedelje, nakon što je ispalio hitac iz starinske puške na njemačku policiju u Minhenu, bio pod uticajem islamističkog ekstremizma.

Emrah I. (18) je došao iz malog grada u regionu Salcburga dok mu roditelji potiču iz okoline Tuzle.

No, on jedva da je posjećivao svoju lokalnu džamiju. Niti je pustio bradu niti se oblačio kao radikalni islamista.

Jedina stvar koja je moglo da predvidi njegovo ponašanje u Minhenu desila se početkom 2023. godine, prenosi N1.rs.

Tada je austrijska policija, istražujući pritužbe na tuču u njegovoj školi, pronašla snimke iz kompjuterske igrice na njegovom telefonu. U njima je ukrašavao scene zastavom Al Kaide. Ali ništa drugo nisu našli.

Policija sada vjeruje da je u poslednjih nekoliko mjeseci tinejdžer radikalizovan na internetu.

Raste broj tinejdžera terorista:

Emrah I. nije usamljen primjer. Između marta prošle i marta ove godine, istraživači Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku izbrojali su 470 relevantnih pravnih slučajeva u vezi sa teroristima Islamske države.

Tinejdžeri ili maloletnici su bili uključeni u najmanje trideset od njih. Prema navodima Instituta „ovaj broj može biti znatno veći s obzirom na to da mnoge nacije ne objavljuju podatke o starosti za uhapšene“.

Druga studija, koju je vodio Piter Nojman, profesor bezbjednosnih studija na Kraljevskom koledžu u Londonu, analizirala je 27 nedavnih slučajeva vezanih za Islamsku državu i otkrila da su u dvije trećine slučajeva uhapšene osobe u Evropi bili tinejdžeri.

Tokom protekle nedelje, četrnaestogodišnjak je uhapšen u Urugvaju nakon što se na mreži izjasnio kao terorista „vuk samotnjak“, a jedanaestogodišnji dječak je uhapšen u Švajcarskoj prošlog petka zbog širenja ekstremističkih poruka na društvenim mrežama.

Opširnije OVDJE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 17:18