Еди Рама / - дд
25/10/2021 u 18:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рама: Ако регион не може у ЕУ, нека ЕУ дође на Балкан

Он jе указао да ЕУ такође може помоћи Западном Балкану да своjе „наjоштриjе умове задржи стварањем заjедничких програма високог образовања и укључивања у образовни систем ЕУ, тако да млади нађу боље могућности код куће“

Улазак Западног Балкана у Европску униjу jе изгледа "привремено замрзнут", али ако регион на може у Униjу, нек ЕУ, с битном, опипљивом сарадњом и улагањима у заjедничком интересу и користи, одмах дође на Западни Балкан, оциjенио jе албански премиjер Еди Рама.

Рама jе предочио да „Европска униjа може успоставити механизам сарадње, посебно у дигиталном и зеленом преображаjу, коjим би се дjелотворно створила узаjамна благодет од отварања врата чланству, а да то не поjача незадовољство оних (у ЕУ) коjи су против уласка Западног Балкана“, преносе медији.

Албански премиjер jе истакао да се у то веома добро може уклопити инциjатива „Отворени Балкан“ и подвукао да „ЕУ може економски помоћи региону кроз своj Економско-инвестициони план за коjи jе засад утаначено мало проjеката“.

Али, како jе ставио до знања, „ту много шта мора да се уради, нарочито да Западни Балкан буде у потпуности укључен у дигитални и зелени преображаj и транзициjу Униjе зато што су те транзициjе нужне за укључивање у економиjе ЕУ, jер иначе ми ћемо заостати“.

Ми, на Западном Балкану, подвукао jе Рама, желимо резултате да бисмо спроводили реформе и да би наши људи од тога имали благодети.

Он jе указао да ЕУ такође може помоћи Западном Балкану да своjе „наjоштриjе умове задржи стварањем заjедничких програма високог образовања и укључивања у образовни систем ЕУ, тако да млади нађу боље могућности код куће“.

Албански премиjер наводи да „Западни Балкан такође може бити укључен у планове ЕУ за рjешавање ванредних ситуациjа, као што се управо сад заjедно сучељава с могућом разорном енергетском кризом коjа може уништити године напретка у региону“.

„Морамо обезбjедити да наши грађани не буду препуштени вjетрометини недаћа“, упозорио jе Рама.

Он jе, указуjући на важност инициjативе „Опен Балкан“, напоменуо да ЕУ може учинити практичне кораке.

„Тако да ми будемо способни да брже примиjенимо четири слободе Униjе, слободе промета робе, капитала, услуга и људи у Албаниjи, Сjеверноj Македониjи и Србиjи“, додао jе.

„То сви на Западном Балкану мораjу учинити ако желимо да се прикључимо jединственом тржишту (ЕУ), а Свjетска банка jе навела да би то омогућило раст бруто домаћег производа до 10 одсто у свим нашим земљама“, обjаснио jе Рама.

Албански премиjер jе истакао да би „подршком тоj инициjативи ЕУ показала да jе озбиљна кад говори о Берлинском процесу“.

„А ми бисмо поздравили техничку помоћ како би се заjамчило да смо усвоjили техничке стандарде и прописе Униjе“, додао jе.

„Надамо се да ће нам се ЕУ и други наши приjатељи, у Лондону и Вашингтону, придружити и охрабрити друге у региону да иду наприjед“, закључио jе Рама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:06