Сергеј Лавров / - Фото: АФП
12/02/2022 u 15:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Разговарали Лавров и Блинкен, Американци и Руси повлаче особље из Кијева

Лавров се осврнуо и на, како каже, пропагандну кампању о "руској агресији" против Украјине, истичући да тежи провокативним циљевима и подстиче власти у Кијеву на саботажу Минских споразума и "погубне покушаје насилног решавања ‘проблема Донбаса‘"

Уочи разговора председника Русије и САД Владимира Путина и Џозефа Бајдена, званичници двије државе саопштавају да повлаче дио особља у дипломатским представништвима. Око 150 америчких инструктора такође напушта Украјину, а и Швеђани позивају своје држављане назад. Влада Украјине поручује грађанима да остану мирни и јединствени.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да су пре двојице предсиедника разговарали шефови дипломатија, Сергеј Лавров и Ентони Блинкен.

- Реакција Вашингтона и Брисела на нацрте руско-америчког споразума и споразума са НАТО-ом о безбједносним гаранцијама које смо предали игнорише одредбе које су за нас фундаменталне, прије свега одредбе да се Алијанса неће даље ширити и да ударно оружје неће бити распоређено у близини руских граница - наводи се у саопштењу издатом након разговора Лаврова и Блинкена.

Та питања ће, како се наводи, "бити централна" у процјени докумената добијених од САД и НАТО-а и "то ће бити стављено до знања" америчкој страни.

Лавров се осврнуо и на, како каже, пропагандну кампању о "руској агресији" против Украјине, истичући да тежи провокативним циљевима и подстиче власти у Кијеву на саботажу Минских споразума и "погубне покушаје насилног решавања 'проблема Донбаса'".

Телефоном су разговарали и министри одбране, Сергеј Шојгу и Лојд Остин.

За то вријеме, влада у Кијеву је поручила својим грађанима да је од "кључне важности да сви остану мирни и јединствени и да се избегну акције које подривају стабилност и изазивају панику".

Американци повлаче и 150 војника из Украјине

Стејт департмет је наложио особљу америчке амбасаде у Кијеву које не обавља хитне послове да напусти Украјину због, како је наведено, сталних извјештаја о гомилању руске војске на граници са Украјином.

Претходно је Џо Бајден позвао америчке држављане да одмах напусте Украјину и поручио да неће слати војнике да их спасу када буду бјежали из земље, уколико је Русија нападне.

Услиједила је и одлука да се повуче и 150 припадника Националне гарде Охаја, који у Украјини врше обуку тамошњих војника, рекла су два званичника, која су хтела да остану анонимна.

Дио свог особља из амбасаде повлачи и Русија, а Шведска је поручила својим држављанима да што је прије могуће оду из Украјине. Тренутно их је тамо 200-300. 

И Турска је реаговала, савјетује својим држављанима да не путују на исток Украјине.

Већ мјесецима је напето на истоку Европе. Вашингтон и НАТО упорно упозоравају да је могуће да ће Русија извршити инвазију на Украјину, док Москва поручује да јој то није намјера и тажи безбједносне гаранције. 

Ипак, руски предсједник је у разговору са француским колегом Емануелом Макроном рекао да ће, у случају да Украјина постане чланица НАТО-а или покуша да заузме Крим, европске земље бити увучене у војни конфликт с Русијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:50