/ - ИЈЗ Фото илустрација
25/11/2021 u 20:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Регистрована нова варијанта вируса корона

Нажалост, у Јужноафричкој Републици идентификовали смо нову варијанту која је разлог за забринутост- рекао је виролог Тулио де Оливеира

Научници у Јужноафричкој Републици објавили су да су идентификовали нову варијанту ковида 19 са вишеструким мутацијама, коју сматрају одговорном за велик пораст броја заражених.

- Нажалост, у Јужноафричкој Републици идентификовали смо нову варијанту која је разлог за забринутост- рекао је виролог Тулио де Оливеира на ванредној конференцији за новинаре.

Варијанта, која носи ознаку Б.1.1.529, има јако велик број мутација, преноси РТЦГ.

- Нажалост, изазива скок заразе. Та варијанта идентификована је и у Хонг Конгу код путника који су стигли из Јужноафричке Републике- рекао је он.

Министар здравља Јoe Phaahla рекао је да та варијанта изазива озбиљну забринутост и да је одговорна за експоненцијално ширење заразе те да је велика пријетња.

Новозаражених у ЈАР-у у сриједу је било више од 1.200, а раније овог мјесец било их је око стотину на дан.

Владин Национални институт за заразне болести објавио је да је потврђено 22 случајева заразе новом варијантом вируса. Земљом је до сада доминирала делта варијанта вируса.

Јужноафричка Република има око 2,95 милијуна заражених и 89.657 умрлих. Знанственици су казали да нова варијанта има најмање десет мутација, док делта варијанта има двије, а бета три. За сада се посебице брзо шири међу младима.

У Јужноафричкој Републици првом је дозом цијепљено око 41 одсто одраслих, а 35 одсто у цијелости.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:27