Илустрација / - WIKTIONARY
13/10/2021 u 07:01 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Реконструисана лица три египатске мумије на основу ДНК

У извјештају се наводи да су лица реконтруисана на основу екстракције ДНК из мумија и да је ријеч о мушкарцима, старости до 25 година који су имали свијетлосмеђу кожу, тамне очи и косу

Америчка компанија за ДНК технологију Парабон Нано Лабс са сједиштем у сјеверној Вирџинији, успјела је да реконструише лица три египатске мумије на основу узорака њихове ДНК.

У извјештају компаније се наводи да су лица реконтруисана на основу екстракције ДНК из мумија и да је ријеч о мушкарцима, старости до 25 година који су имали свијетлосмеђу кожу, тамне очи и косу.

У овом пројекту америчка компанија се користила и резултатима истраживања Института Мак Планк за науку о људској историји и Универзитета у Тубингену у Њемачкој, а чији су научници усјпели да извуку генетски материјал из 151 египатске мумије из раздобља од 2.400 до 1.600 година прије н.е, пренио је израелски дневник Џерузалем пост.

Студија објављена у часопису Нејчр сматрана је значајним открићем и успјехом јер се под утицајем топле и влажне климе на Блиском истоку остаци ДНК лако оштете.

Три мумије с којих је компанија Парабон Нано Лабс преузела ДНК откривене су на древној локацији Абусир ел-Мелек поред Нила у средњем Египту.

Основана 2008. године компанија Парабон је често хваљена због свог доприноса криминалистичкој форензици, али и критикована због наводног задирања у личне слободе особа које су предмет криминалистичке истраге.

Међу алатима које је компанија развила је технологија која омогућава реконструкцију физичког изгледа особе на основу њеног генетског материјала, што је техника која се назива фенотипизација ДНК.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 23:44