/ - Борис Џонсон
20/07/2021 u 23:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ризичан ковид експеримент Бориса Џонсона

Како наводе, вакцине jесу ефикасне, али не могу заштитити потпуно, те се могу заразити и они комплетно имунизовани

Енглеска jе jуче укинула све мjере, иако jе броj заражених корона вирусом и даље у порасту. Дан слободе, како jе назван први дан укидања мjера, Енглези су прославили у пабовима и на журкама, забављаjући се до зоре без маски и ограничења. Оваj експеримент требало би да покаже како ће се земље са великим броjем становника борити са растућим броjем нових соjева када буде укинута забрана кретања, али многи су скептични када jе исход у питању.

Борис Џонсон, премиjер Велике Британиjе, охрабрење за експеримент потпуног откључавања и укидања свих мjера, нашао jе у чињеници да jе у Британиjи вакцинисано више од половине становништва, преноси Нова С.

Ипак, неће циjела Велика Британиjа бити дио овог теста. Упркос чињеници да Велс, Шкотска и Сjеверна Ирска имаjу мање становника, те би у тим земљама било лакше спровести оваj експеримент, Джонсон jе изабрао баш Енглеску.

Шта подразумиjева експеримент?

Од jуче, у Енглескоj су укинута скоро сва ограничења, попут обавезног ношења маски, ограниченог броjа људи у затвореним и отвореним просторима, социjалне дистанце, док ноћни клубови и стадиони могу да раде пуним капацитетом.

Ипак, цака постоjи и зове се НХС апликациjа, коjа прати случаjеве заражавања и евидентира могуће преносиоце, та свакога кога забиљежи обавjештава да мора у самоизолациjу до 16. августа. Након тог датума, како jе наjавила британска влада, планиран jе потпуни повратак у нормалу, односно живот приjе пандемиjе, за све особе коjе су примиле обjе дозе вакцине.

Како броj случаjева и даље расте, броj људи коjе jе апликациjа послала у самоизолациjу расте брзином ракете. Само у првих седам дана jула, упозорење jе примило 520.000 људи, што jе изазвало забринутост, jер би закључавање оволиког броjа људи могло да утиче и на енглеску економиjу.

Апликациjа ниjе поштедjела ни премиjера Бориса Џонсона. Он и министар финансиjа Риши Сунак послати су у изолациjу због контакта зараженим министром здравља Саџидом Џавидом. Првобитно нису хтjели у изолациjу, већ су осмислили шему „свакодневног пилот тестирања контаката“, коjа jе недоступна широj jавности и ниjе познато шта подразумиjева. Међутим неколико сати након што су обjавили своj план, услиjед притиска jавности и осуда, преокренули су одлуку и рекли да ће ипак поштовати све прописе.

Шта би могло да пође по злу?

Они коjи ће свакако профитирати од овог експеримента су угоститељи, коjи и представљаjу камен темељац бртитанске економиjе. Ипак, не може се занемарити чињеница да повратак у „нормалност“ може да допринесе jош већим скоковима броjа заражених.

Како неки тврде, може доћи и до катастрофалног сценариjа, те истраживачки универзитет из Лондона „Империал Цоллеге“ предвиђа да ће укидање свих ограничења довести до трећег таласа пуних болница и високе стопе смртности. Како наводе, вакцине jесу ефикасне, али не могу заштитити потпуно, те се могу заразити и они комплетно имунизовани.

А уколико би делта соj, због недостатка ефикасне заштите, постала потпуно отпорна на вакцину Џонсонов подвиг, коjим би желио да крунише своjу кариjеру, могао би да се преокрене у потпуни дебакл.

Иначе, ово ниjе прва Џонсонова опасна ковид игра. Британски премиjер jе током пандемиjе здравље своjих грађана стављао на коцку неколико пута. Тако jе 2. децембра прошле године на сва уста обећавао нормалан Божић. Међутим, ово обећање морао jе да прекрши због, очекивано, скока броjа заражених.

Влада jе такође, током љета претходне године, активно подстицала потпуно невакцинисано грађанство да се врати у пабове и ресторане, идући толико далеко да им jе нудила и новчане подстицаjе за то. Jош jедна проблематична одлука, коjа му се срећом ниjе обила о главу, jесте та да ниjе желио да се придружи европским партнерима у набавци вакцина, jер му се у том тренутку то чинило исплативим с обзиром на то да jе тада Велика Британиjа била далеко изнад сусиеда по броjу вакцинисаних.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:28