/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO - ISTOCK, PINEAPPLE STUDIO
06/06/2021 u 09:59 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Русиjа елиминише амерички долар из националног богатства

Одлучили смо да се у потпуности повучемо из доларске активе и да улагања у доларима замиjенимо повећањем удjела у еуру и злату, рекао jе министар финансија Силуанов

Русиjа ће у року од мjесец у потпуности елиминисати амерички долар у структури Фонда националног богатства (ФНБ) и смањити удио британске фунте, саопштио jе руски министар финансиjа Антон Силуанов.

- Ми смо, као и Централна банка, дониjели одлуку да смањимо средства Фонда уложена у доларске активе. У данашњоj структури, око 35 одсто средстава ФНБ-а чине улагања у доларима. Одлучили смо да се у потпуности повучемо из доларске активе и да улагања у доларима замиjенимо повећањем удjела у еуру и злату - рекао jе Силуанов.

Он jе на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу рекао да се прелазак на нову структуру ФНБ-а очекуjе у року од мjесец, преноси Блиц.

Како jе прецизирао, удио долара у структури Фонда биће сведен на нулу, удио британске фунте ће бити смањен са десет на пет одсто, jапанског jена ће остати на нивоу од пет одсто, док ће удио еура бити повећан са 35 на 40 одсто, jуана са 15 на 30 одсто, а у структуру ће ући и злато са удjелом од 20 одсто.

Izdvojeno

29. jul 2021 15:54