/ - FOTO: EPA
19/06/2024 u 12:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale da će jedna drugoj pomoći ako budu napadnute

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un danas su, tokom samita u Pjongjangu potpisali sporazum o saradnji, koji uključuje obećanje uzajamne pomoći ako budu napadnute.

Nije bilo jasno kakvu vrstu pomoći će zahtijevati sporazum, opisan kao „sveobuhvatno strateško partnerstvo“. Putin je dodao da Rusija ne isključuje mogućnost razvoja vojno-tehničke saradnje sa Sjevernom Korejom u tom sporazumu, prenose ruske državne novinske agencije.

Kim je rekao da je sporazum mirnog i odbrambenog karaktera, navode Ria Novosti. „Ne sumnjam da će to postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog svijeta“, rekao je Kim.

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su i sporazume o saradnji u oblastima zdravstva, medicinskog obrazovanja i nauke, prenose ruski državni mediji pozivajući se na sajt Kremlja.

Sjevernokorejski lider obećao je prethodno punu podršku ruskom ratu u Ukrajini prije nego što je danas započeo sastanak jedan na jedan sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Pjongjangu, u pokušaju da prošire svoju ekonomsku i vojnu saradnju i pokažu jedinstven front protiv Vašingtona, javlja AP.

Kako je objasnio pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov, u formatu jedan na jedan dvojica šefova država mogu da razgovaraju o „najvažnijim, najosjetljivijim pitanjima“, a članovi delegacija se mogu pridružiti, ako je potrebno, izvjestila je iz Pjongjanga agencija TASS.

Istovremeno, AP – citirajući ruske ruske državne agencije TASS i RIA Novosti ističe da je Putin zahvalio Kimu na podršci u Ukrajini i rekao da će dvije zemlje potpisati sporazum o jačanju svog partnerstva dok se obje „bore protiv imperijalističke hegemonističke politike Sjedinjenih Država i njenih satelita protiv Ruske Federacije“.

Putin u posjeti Sjevernoj Koreji

Putinova posjeta dolazi u jeku rastuće zabrinutosti oko aranžmana o naoružanju u kojem Sjeverna Koreja obezbjeđuje Rusiji preko potrebnu municiju za podsticanje moskovskog rata u Ukrajini, u zamenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi mogli da pojačaju pretnju koju predstavlja Kimovo nuklearno oružje i raketni program, ocjenjuje američka agencija.

Sjeverna Koreja je pod teškim UN Sankcije Savjeta bezbjednosti zbog svog programa naoružanja, dok se Rusija takođe suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država i njenih zapadnih partnera zbog agresije na Ukrajinu.

Nakon razgovora jedan na jedan, očekuje se zajedničko saopštenje Putina i Kima.

Putin će, prema ranijim najavama, u srijedu uveče otputovati u Vijetnam.

Kim je rekao da su odnosi između Moskve i Pjongjanga sada još bliži nego u sovjetsko vrijeme i nazvao Putinovu posetu prilikom da učvrsti njihovo „vatreno prijateljstvo“.

Kim je obećao „punu podršku i solidarnost svoje zemlje ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbjednosnih interesa i teritorijalnog integriteta“. Nije odmah bilo jasno kako bi ta podrška mogla izgledati, navodi AP.

Kim je u prošlosti koristio sličan jezik, dosledno govoreći da Sjeverna Koreja podržava ono što on opisuje kao pravednu akciju za zaštitu interesa Rusije i okrivljujući za krizu „hegemonističku politiku Zapada predvođenog SAD“.

On je takođe pozdravio „važnu ulogu i misiju Rusije u očuvanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 20:47