Алексеј Наваљни / - фото: Скриншат
22/03/2022 u 15:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија осудила Наваљног на девет година затвора

Наваљни је затворен прошле године када се вратио у Русију након што је био на лијечењу у Њемачкој због напада нервним агенсом новичоком из совјетског доба током посјете Сибиру 2020. Наваљни је окривио Путина за напад

Руски суд је осудио критичара Кремља Алексеја Наваљног у затвору на девет година затвора због оптужби за превару, у пресуди која ће најистакнутијег противника предсједника Владимира Путина задржати изван активне политике наредних година.

Наваљни, који је такође проглашен кривим за непоштовање суда, већ служи казну од двије и по године у затвору источно од Москве због кршења условног отпуста у вези с оптужбама за које каже да су измишљене како би се осујетиле његове политичке амбиције.

Наваљни, кога је суд такође казнио са 1,2 милиона рубаља (11.535 долара), одбацио је посљедњи кривични поступак против њега као политички мотивисан и изјаснио се да није крив, преноси РСЕ.

Тужиоци су тражили од суда да га пошаље у казнено-поправну колонију максималног обезбјеђења на 13 година под оптужбом за превару и непоштовање суда.

Руски предсједник Владимир Путин "плаши се истине", рекао је након пресуде Наваљни.

- Путин се плаши истине, ја сам то увијек говорио. Борба против цензуре, преношење истине народу Русије увијек су били наш приоритет - написао је Наваљни на Инстаграму.

Наваљни је затворен прошле године када се вратио у Русију након што је био на лијечењу у Њемачкој због напада нервним агенсом новичоком из совјетског доба током посјете Сибиру 2020. Наваљни је окривио Путина за напад.

Кремљ је рекао да нијесу видјели никакве доказе да је Наваљни отрован и негирали су било какву улогу Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:02