Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
12/09/2024 u 22:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusija pokrenula kontranapad u regionu Kursk

Moskovske snage su pokrenule kontraofanzivu u regionu Kursk, potvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Iznenadni prekogranični upad Kijeva u Kursk pružio je mjesec dana relativnog olakšanja ukrajinskim trupama na južnom frontu umornim od borbe, navodi Politiko.

Međutim, nakon brze ofanzive prvih mjeseci, ukrajinske snage u Kursku su se ove nedjelje suočile sa neočekivanim prodorom odbrane ruskih trupa.

Rusi su razbili ukrajinsku odbranu u sjeverozapadnom dijelu sela Korenevo i ušli u Snagost, izvjestio je u utorak ukrajinski projekat ratnog mapiranja DeepState, povezan sa Ministarstvom odbrane Ukrajine.

Zelenski: Pobjeda Ukrajine zavisi prije svega od podrške SAD

Institut za proučavanje rata (ISV), istraživački centar sa sejdištem u SAD, potvrdio je proboj, dodajući da su ruske snage možda vratile nekoliko malih naselja.

- Ruske snage možda namjeravaju da privremeno presijeku ukrajinski istureni dio u Kurskoj oblasti prije nego što počnu sa organizovanijim i dobro opremljenim naporima da potisnu ukrajinske snage sa ruske teritorije, rekao je ISV.

Ali Vadim Misnik, portparol komande ukrajinske vojske Siversk, odgovoran za operaciju Kursk, odbio je da potvrdi ili demantuje proboj.

- Operacija je u toku. Ne komentarišemo konkretne taktičke epizode, jer to utiče na tok operacije, rekao je Misnik za Politico.

Jedna brigada ukrajinske vojske saopštila je da su njene snage već krenule u kontranapad na Ruse.

- Naše jedinice na zapadu Kurske ‘izbočine’ u Snagostu sada idu u kontranapad. Ruske napadačke jedinice sada takođe aktivno primaju udarac na desni bok svojih jedinica… Tokom [poslednjeg] dana, neprijatelj nije preduzeo nikakve ofanzivne akcije i bio je prinuđen da obuzda udar sa juga Gluškovskog okruga. Čekamo pozitivne vijesti, navodi brigada u postu Telegrama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 22:53