/ Русија лансирала ракету - PEXELS
29/05/2021 u 06:56 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Русиjа у орбиту Земље лансирала ракету са 36 комуникационих сателита

Сателити се одваjаjу у неколико фаза, а читав процес би требало да траjе три сата и 51 минут. Комуникациони сателити „OneWeb“ су лансирани седми пут, што jе истовремено било и четврто потпуно комерциjално лансирање са космодрома Восточни

Русиjа jе синоћ лансирала у орбиту Земље ракету са 36 комуникационих сателита са новог космодрома Восточни, на Далеком истоку.

У орбити Земље од ракете Соjуз-2.1б прво су се успјешно одвоjила четири сателита, навела jе компаниjа Роскосмос, а потом jош четири, што jе потврдио њен директор Дмитриj Рогозин, преноси агенциjа Тасс.

Сателити се одваjаjу у неколико фаза, а читав процес би требало да траjе три сата и 51 минут. Комуникациони сателити „OneWeb“ су лансирани седми пут, што jе истовремено било и четврто потпуно комерциjално лансирање са космодрома Восточни.

Послије овог лансирања у орбити Земље ће бити 218 сателита „OneWeb“.

Лансирање jе првобитно било заказано за 27. маj, али jе одложено због мањих проблема на коjе су указали аутоматски сензори. Касниjе jе компаниjа „Arianespace“, оператер лансирања, навела да jе прије лансирања требало замијенити електричну опрему ракете Соjуз-2.1б.

Izdvojeno

29. jul 2021 15:58