/ - FOTO: UNSPLASH
26/01/2022 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија упозорила да ће предузети узвратне мјере

Ако Запад настави са агресивним курсом, Москва ће предузети неопходне узвратне мјере, рекао је Лавров

Русија је упозорила да ће брзо предузети узвратне мере ако САД и њихови савезници одбију њене безбједносне захтјеве и наставе агресивну политику, чиме је појачала притисак на Запад који страхује да Москва планира инвазију на Украјину, преноси N1.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је данас посланицима да ће он и други највиши званичници савјетовати предсједника Владимира Путина о наредним корацима пошто од САД добију писмене одговоре на захтјеве. Ти одговори се очекују ове недеље, иако су САД и њихови савезници већ јасно ставили до знања да ће одбацити главне руске захтеве.ж

-Ако Запад настави са агресивним курсом, Москва ће предузети неопходне узвратне мјере- рекао је Лавров.

Додао је да Русија неће вјечно чекати одговор од САД, наводећи да "неће дозволити да њени предлози нестану у бескрајним расправама".

На питање посланика да ли Русија може да прошири војну сарадњу са Кубом, Венецуелом и Никарагвом, Лавров је одговорио да Москва има блиске везе са тим земљама. Заменик Лаврова је недавно одбио да искључи размјештање војне опреме Русије на Куби и у Венецуели ако безбједносни захтјеви Москве не буду испуњени.

Москва је више пута негирала да планира инвазију на Украјину, али су САД и њихови НАТО савезници забринути јер је Русија разместила око 100.000 војника близу украјинске границе и покренула низ војних вежби у региону.

У средишту сукоба су питања о будућности Украјине. Русија је тражила гаранције да НАТО неће примити у чланство Украјину и друге бивше совјетске републике и да ће одустати од размештања војника у тим земљама.

НАТО је ове недеље саопштио да појачава мјере одвраћања у региону Балтичког мора, а САД су ставиле 8.500 војника у приправност за могуће размештање у Европи. Западне земље су послале авионе са оружјем како би помогле Украјини да ојача одбрану.

-Ако Запад настави са агресивним курсом, Москва ће предузети неопходне узвратне мјере- рекао је Лавров.

Додао је да Русија неће вјечно чекати одговор од САД, наводећи да "неће дозволити да њени предлози нестану у бескрајним расправама".

На питање посланика да ли Русија може да прошири војну сарадњу са Кубом, Венецуелом и Никарагвом, Лавров је одговорио да Москва има блиске везе са тим земљама. Замјеник Лаврова је недавно одбио да искључи размјештање војне опреме Русије на Куби и у Венецуели ако безбједносни захтјеви Москве не буду испуњени.

Москва је више пута негирала да планира инвазију на Украјину, али су САД и њихови НАТО савезници забринути јер је Русија разместила око 100.000 војника близу украјинске границе и покренула низ војних вјежби у региону.

У средишту сукоба су питања о будућности Украјине. Русија је тражила гаранције да НАТО неће примити у чланство Украјину и друге бивше совјетске републике и да ће одустати од размјештања војника у тим земљама.

НАТО је ове недеље саопштио да појачава мере одвраћања у региону Балтичког мора, а САД су ставиле 8.500 војника у приправност за могуће размештање у Европи. Западне земље су послале авионе са оружјем како би помогле Украјини да ојача одбрану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:04