/ Foto: WIKIPEDIA
30/12/2021 u 08:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија враћа смртну казну

Ријеч је о могућем укидању мораторијума за смртну казну који је изречен у Русији 1997. године

Русија би могла вратити смртну казну, саопштио је шеф Уставног суда те земље Валериј Зоркин. 

Ријеч је о могућем укидању мораторијума за смртну казну који је изречен у Русији 1997. године, након што се земља придружила Вијећу Европе.

У књизи објављеној на службеним страницама руског Уставног суда Зоркин је предложио да се земља врати доктрини националног идентитета и да уставна контрола значи да Москва треба доносити властите законе, а не преузимати утјицај других земаља у Европи.

По Зоркиновом мишљењу, увођење мораторија на смртну казну био је уступак вриједностима које нису својствене Русији.

- Чињеница да је Уставни суд донио одлуку којом је немогуће користити смртну казну у Русији у овој историјској фази њеног развоја не искључује могућност повратка на овај облик казне у будућности- додао је он. 

Русија има неограничен мораториј на примјену смртне казне, што је био предуслов за улазак у Савјет Европе. Међутим, смртна казна формално није укинута. Пресуда Уставног суда то би могла промијенити.

Према Зоркиновим ријечима, смртна казна не може се у потпуности искључити, јер ће увијек постојати убиства с предумишљајем.

У СССР-у и Русији смртна је казна изрицана за разне злочине до средине 1990-их. Мораторијум на смртну казну појавио се 1997. године, када је Москва потписала Kонвенцију о заштити људских права и темељних слобода о укидању смртне казне.

У пракси се смртна казна није примјењивала већ годину дана, упркос томе што још постоји у казненом закону.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 07:20