Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/08/2024 u 21:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusija zabranila ulazak za 92 državljana SAD, uključujući novinare najvećih američkih medija

Rusija je danas za 92 američka državljana zabranila ulazak na svoju teritoriju, a među njima su i novinari nekoliko velikih medija, zbog širenja „lažnih informacija“ o ruskoj vojsci koja se bori u Ukrajini.

- Ulazak u Rusiju je trajno zatvoren za 92 američka državljana – predstavnika poslovnog svijeta, istraživača, ličnosti iz kulture, novinara i medijskih ličnosti -, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Zaposleni u Njujork tajmsu, Vol strit džornalu i Vašington Postu uvršćeni su na ovu listu koja već obuhvata stotine drugih građana SAD i drugih zapadnih zemalja.

Moskva optužuje ove novinare da su „umiješani u proizvodnju i širenje lažnih informacija o Rusiji i ruskim oružanim snagama“ i da učestvuju u „hibridnom ratu koji je pokrenuo Vašington“.

Norveška uvodi dodatna ograničenja za osobe koje dolaze iz Rusije

Na listi koja je objavljena u srijedu našli su se i pripadnici vojnog osoblja, univerzitetski profesori, poslovni rukovodioci, političari i članovi američkog pravosudnog sistema.

Odnosi Moskve i Vašingtona su na najnižem nivou od početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru 2022. godine, koju Kremlj smatra posrednim sukobom Rusije i NATO.

Sjedinjene Države su najvažniji vojni i finansijski oslonac Kijeva.

Zapad je usvojio brojne ekonomske i finansijske sankcije protiv Rusije, ciljajući na njene zvaničnike, bankarski sistem, vojnu industriju, avio-kompanije i niz drugih sektora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 19:33