Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/07/2024 u 18:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusija zauzela dio ključnog grada na vrhu brda u Ukrajini

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad djelovima ključnog grada na brdu u istočnoj Ukrajini.

To se tretira kao strateški uspjeh koji bi mogao donijeti velike probleme ukrajinskim trupama, koje pokušavaju da brane tu oblast od daljeg napredovanja ruske vojske.

Relativno mali grad Časiv Jar odigrao je veliku ulogu u ratu u Ukrajini proteklih mjeseci, prenosi CNN.

Smješten na uzvišenju, i smatra se kapijom u djelove Donjecke regije koji su još u ukrajinskim rukama. Grad gleda prema većim gradovima Kramatorsku i Slavjansku, a na zapadu prema Dnjepropetrovskoj oblasti, prenosi N1.rs.

Nakon posjete Kijevu, Orban putuje u Moskvu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da su njegove trupe zauzele najistočniji okrug Časiv Jar.

U međuvremenu, portparol ukrajinske vojske rekao je da su se kijevske snage povukle iz okruga nakon što su njihove odbrambene pozicije uništene i postalo je jasno da napori da se zadrže susjedstvo postaju „necelishodni“ zbog rizika vojnike.

- Tokom poslednjeg dana zabilježeno je 238 napada iz svih vrsta naoružanja u oblasti Časiv Jar - rekao je Nazar Vološin, portparol ukrajinske operativne i strateške grupacije „Horticija“, za ukrajinski nacionalni televizijski kanal.

Istovremeno, ukrajinska posmatračka grupa DeepState saopštila je da se ruske snage navodno kreću ka strateški važnom putu koji povezuje Bahmut, koji je u ruskim rukama više od godinu dana, sa Konstantinovkom i Pokrovskom.

Povlačenje ukrajinskih trupa iz delova Časiv Jara je zabrinjavajuće za Kijev, jer se fokusira na stabilizaciju linija fronta nakon mjeseci nemilosrdnih ruskih napada.

Moskva je iskoristila akutnu nestašicu municije koju je Kijev osjetio zbog kašnjenja zapadne vojne pomoći u prvoj polovini ove godine, pokušavajući da probije odbrambene linije Ukrajine duž istočne linije fronta. Čak je pokrenula iznenadnu prekograničnu ofanzivu na sjeveru Ukrajine, kako bi primorala Kijev da povuče neke trupe sa istoka.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 18:07