БРОД, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
27/01/2022 u 22:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руска морнарица ће извести поморске вјежбе код Ирске упркос тензиjама у Украjини

Вјежбе ће се одржавати у међународним водама али jе то у ексклузивноj економскоj зони Ирске, преноси Нова С

Руска морнарица спрема се да спроведе поморске вјежбе код ирске обале упркос тензиjама са западним земљама око Украjине, саопштило jе данас ирско оделење рибарства.

Ирски рибари страхуjу да ће вјежбе коjе треба да се одрже од 1. до 5. фебруара у Атлантском океану на око 200 километара jугозаопадно од ирске обале спријечитињих да лове рибу у тоj врло важноj зони зањих. Вјежбе ће се одржавати у међународним водама али jе то у ексклузивноj економскоj зони Ирске.

Представници Удружења ирских прерађивача и извозника рибе (ИФПЕА) разговарали су са руским амбасадором у Даблину Jуриjем Филатовим и постигнут jе договор коjи ће омогућити да се спроведу воjне вјежбе и да рибари иду у риболов.

Представник удружења рекао jе да су успјели да нађу начин да се вјежбе одрже и да се не прекида рибарење помоћу успостављене тампон зоне између две стране. Он jе рекао да се они не мијешаjу у политику поморских вежби. Руски амбасадор jе дао уверавања да руска морнарица нема намере да ремети ирски сектор рибарења.

Односи између Русиjе и западних земаља су на наjнижем нивоу од хладног рата, од када jе Москва распоредила десетине хиљада воjника на украjинскоj граници. Русиjа демантуjе да има планове за инвазиjу али тражи безбедносне гаранциjе и да Украjини не буде дозвољен улазак у НАТО, чиjи Ирска ниjе члан.

Ирски министар спољних послова и одбране Саjмон Ковенеj jе рекао да Даблин нема никакву моћ да спречи ове поморске вежбе али jе пренио руском амбасадору да оне нису "добродошле".

Он jе у понедељак у Бриселу рекао да ниjе сада тренутак да се повећаваjу воjне активности и тензиjе у контексту онога што се догађа око Украjине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:27