Ilustracija / - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
30/07/2024 u 20:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ruski disident Jašin iz zatvora premješten na nepoznatu lokaciju

Ilja Jašin, uvažavani kritičar vlasti Rusije koji je osuđen na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja rata te zemlje protiv Ukrajine, prebačen je iz zatvora u kojem je do sada bio - na nepoznatu lokaciju.

To je saopštila  njegova advokatica Tatjana Solomina.

Jašin je jedan od rijetkih opozicionih lidera koji je ostao u Rusiji posle invazije na Ukrajinu. Uhapšen je 2022. godine na osnovu jutjub snimka na kojem je govorio o masakru u Buči, sjeverno od Kijeva.

U saopštenju koje je Solomina dala nema dodatnih informacija, ali se navodi da je premješteno još nekoliko osuđenika, zatvorenih zbog kritikovanja vojske ili „ekstremističke“ aktivnosti, tj rada za organizaciju preminulog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Aleksej Navaljni posthumno dobio Drezdensku nagradu za mir

Među njima je Oleg Orlov, na dvije i po godine zatvora osuđeni predsjednik organizacije za ljudska prava Memorijal koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. Premještena je Aleksandra Skočilenko, muzičarka osuđena na sedam godina zatvora jer je u supermarketu preko natpisa sa cenama stavljala poruke protiv civilnih žrtava u Ukrajini.

Isto se dogodilo sa Ljiljom Čaniševom i Ksenojom Fadejevom, regionalnim koordinatorkama organizacije koje je vodio Navaljni. Obje su osuđene na po devet godina zatvora, prenosi N1.rs.

Memorijal je danas saopštio da je premješten i Kevin Link, ruski građanin rođen u Njemačkoj, osuđen na četiri godine zatvora zbog navodnog prosleđivanja osetljivih informacija njemačkim tajnim službama.

Spekuliše se na društvenim mrežama da je možda u pripremi razmjena zatvorenika.

Kritičari Kremlja zagovaraju razmene koje bi dovele do oslobađanja ruskih političkih zatvorenika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 00:08