Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
05/05/2024 u 21:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SAD blokirale isporuku municije Izraelu

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena blokirala je prethodne nedjelje isporuku municije američke proizvodnje Izraelu, izjavili su dva izraelska izvora za portal Aksios.

Oni su rekli da je ova odluka izazvala ozbiljnu zabrinutost u izraelskoj vladi, a da zvaničnicima nije poznat motiv za blokadu isporuke municije, što je potez na koji se Vašington nije odlučio od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra.

Bajden se suočava sa oštrim kritikama Amerikanaca koji se protive njegovoj podršci Izraelu.

Administracija SAD u februaru je zatražila od Izraela da pruži garancije da izraelska vojska u Gazi koristi oružje proizvedeno u SAD u skladu sa međunarodnim pravom, a Izrael je u martu dao potpisano pismo uvjerenja o poštovanju zakona.

Kako navodi Aksios, Bajdenova administracija je zabrinuta da će Izrael napasti grad Rafa na jugu Gaze, gdje se sklonilo više od milion raseljenih Palestinaca.

Hamas optužuje Netanjahua da opstruira napore da se dođe do primirja u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je posljednjih dana dao nekoliko izjava o tome da namjerava da naredi invaziju na Rafu, bez obzira na to da li će Izrael i Hamas postići dogovor o oslobađanju talaca.

Netanjahu je nagovijestio tenzije sa Bajdenovom administracijom i danas, izjavom povodom Dana sjećanja na Holokaust.

‘- U strašnom Holokaustu bilo je velikih svjetskih lidera koji su stajali skrštenih ruku, dakle, prva lekcija Holokausta je: ako se mi sami ne branimo, niko nas neće braniti. A ako treba da stojimo sami, stajaćemo sami - rekao je Netanjahu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken posjetio je prošle srijede Izrael i razgovarao sa Netanjahuom o mogućoj izraelskoj operaciji u Rafi, rekla su dva upućena izvora.

Blinken je rekao Netanjahuu da će ‘‘velika vojna operacija“ u Rafi dovesti do toga da joj se SAD javno suprotstave i da će negativno uticati na američko-izraelske odnose, navodi Aksios.

Dan kasnije, portparol Bijele kuće Džon Kirbi izjavio je da izraelski lideri razumiju da je Bajden iskren kada govori o mogućnosti promjene politike SAD u vezi sa ratom u Gazi ‘‘ako (Izeael) započne kopnenu operaciju u Rafi koja ne uzima u obzir izbjeglice“.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio je u subotu da je Bajdenova administracija jasno stavila do znanja Izraelu da će način na koji će izvesti operaciju u Rafi uticati na američku politiku prema ratu u Gazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:01