/ - WIKIPEDIA
05/12/2021 u 10:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД и савезници позвали талибане да престану с убиствима бивших званичника и воjника

Дубоко смо забринути због извjештаjа о убиствима по кратком поступку и присилним нестанцима, наводи се у саопштењу

САД и низ савезничких земаља позвали су талибане да прекину циљана убиства бивших припадника авганистанских снага сигурности.

У заjедничкоj изjави, 22 земље захтиjевале су од талибанске власти да поштуjе своjе обећање да неће наудити бившоj влади или особљу сигурности.

"Дубоко смо забринути због извjештаjа о убиствима по кратком поступку и присилним нестанцима", наводи се у саопштењу.

У извjештаjу коjи jе Хјуман рајц воч обjавио раниjе ове седмице, документовано jе више од 100 погубљења и отмица бивших званичника авганистанске владе откако су талибани преузели контролу над земљом приjе скоро четири мjесеца.

Такође jе документовано убиство 47 припадника авганистанских снага сигурности коjи су се предали талибанима или су били заробљени од 15. августа до 31. октобра. Ово се десило упркос увjеравањима режима да претходни државни радници неће бити оштећени.

Кратку заjедничку изjаву издале су САД, а потписале су Велика Британиjа, Европска униjа и jош 19 земаља. У њему jе изражена њихова дубока забринутост због налаза извjештаjа и позива се на потпуну истрагу свих случаjева убистава и присилних нестанака.

"Наставићемо мjерити талибане по њиховим акциjама", закључуjе се у саопштењу.

Било jе много случаjева да су акциjе талибана у супротности са оним што су обећали, а претходни хуманитарни извjештаjи такође су открили циљана убиства.

У аугусту jе у извjештаjу коjи jе обjавио Амнести интерннешнел утврђено да jе 300 талибанских бораца 30. аугуста отпутовало у подручjе у близини села Дахани Кјул, гдjе су боравили бивши владини воjници са своjим породицама.

У извjештаjу се наводи да су борци погубили девет воjника након што су се већ предали, jош два су погинула у унакрсноj ватри, а jош два цивила су такође убиjена током борби коjе су услиjедиле, укључуjући 17-годишњу дjевоjку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:43