/ - долар, илустрација GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO - ISTOCK, PINEAPPLE STUDIO
22/12/2021 u 22:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

САД: Из државне помоћи за ковид украдено 100 милијарди долара

Тајна служба у извјештај није укључила случајеве преваре усљед пандемије које процесуира Секретаријат за правосуђ

Скоро 100 милијарди долара украдено је из програма државне помоћи за ковид, који су успостављени како би се помогло компанијама и људима који су изгубили посао због пандемије, саопштила је америчка тајна служба.

Процјена је заснована на случајевима које је служба анализирала, подацима Секретаријата за рад и Администрације за мала предузећа, рекао је у национални координатор агенције за откривање превара током пандемије Рој Дотсон, преноси Глас Америке, јавља агенција Мина.

Тајна служба у извјештај није укључила случајеве преваре усљед пандемије које процесуира Секретаријат за правосуђе.

Док се отприлике три одсто од 3.400 милијарди долара помоћи распршило, износ украден из програма бенефиција за пандемију показује да је „сама величина лонца примамљива за криминалце“, рекао је Дотсон.

Већи дио тог износа потиче од превара у случају незапослености. Секретаријат за рад извјестио да је око 87 милијарди долара накнаде за незапослене могло бити исплаћено непрописно, при чему се значајан дио може приписати превари.

Тајна служба је саопштила да је запљенила више од 1,2 милијарде долара док је истраживала осигурање од незапослености и превару са кредитима и да је вратила више од 2,3 милијарде долара лажно стечених средстава радећи са финансијским партнерима и државама на поништавању трансакција.

Наводи, такође, да има више од 900 активних кривичних истрага о преварама у вези са пандемијом, са случајевима у свакој држави, а до сада је ухапшено 100 људи.

Секретаријат за правосуђе саопштио је прошле недјеље да је његово одјељење за преваре гонило више од 150 оптужених у више од 95 кривичних предмета.

Наводи се да је заплијењено више од 75 милиона долара у готовини добијеној од лажно прибављених средстава Програма за заштиту плата, као и бројне некретнине и луксузне ствари купљене од тих средстава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:16