САД, застава / - фото: Википедија
04/07/2021 u 10:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

САД: Jош више земаља да се придружи споразуму

Међу земљама коjе ниjесу потписале споразум су Ирска, Мађарска и Естониjа, чланице Европске униjе коjе су ниским порезима настоjале привући инвестициjе

 Сjедињене Америчке Државе (САД) раде на томе да се jош више земаља придружи споразуму коjи jе ове седмице потписало 130 држава коjе подржаваjу минимални глобални корпоративни порез од барем 15 одсто.

Економски савjетник Биjеле куће, Брајан Диз, казао jе новинарима у Биjелоj кући да ће споразум помоћи погурати настоjања предсjедника Џоа Бајдена да се повећа стопа глобалног опорезивања код куће, те стварању прихода за разне инвестициjе.

Званичници из 130 од 139 земаља коjи учествуjу у разговорима предвођенима Организациjом за економску сурадњу и развоj (ОЕЦД) у четвртак су договорили правила према коjима ће се опорезивати међународне компаниjе, преноси Сибиз.

Међу земљама коjе ниjесу потписале су Ирска, Мађарска и Естониjа, чланице Европске униjе коjе су ниским порезима настоjале привући инвестициjе.

– Ово jе процес. Наставићемо радити на њему. Ово jе прекретница у процесу, као и снажан сигнал промjена према завршном циљу – навео jе Диз.

Њемачки министар финансиjа Олаф  Шолз рекао jе новинарима након што се састао с америчком министарком финансиjа, Џенет Јелен, да ЕУ очекуjе брзу примjену глобалног пореза упркос томе што jе неколико земаља чланица одбило потписати споразум.

– Оптимистичан сам – рекао jе, додавши да очекуjе да се група од 20 наjвећих економиjа придружи земљама Г7 у подржавању плана на састанку економских званичника Г7 земаља коjи ће се одржати наредне седмице у Венециjи.

Организациjа за економску сарадњу и развоj (ОЕЦД) jе рекао да ће план примjене и преостала питања бити финализовани до октобра, док се очекуjе да дође до примjене споразума 2023. године.

Челница Међународног монетарног фонда, Кристалина Џорџиева, у четвртак jе такође позвала земље коjе су то одбиле да се придруже споразуму, рекавши да ће то бити у њиховом сопственом интересу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:24