Илустрација / - UNSPLASH
29/01/2022 u 16:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) САД на удару велике снијежне олуjе: Издата упозорења, грађани опустошили радње

Градоначелница Мишел Ву из Бостона, града коме снежне падавине нису стране, рекла jе да би олуjа могла бити историjска, пренио jе Би-Би-Си

Становници САД од Њуjорка до Меjна пробудили су се jутрос са 15 сантиметара снијега, а прогностичари упозораваjу да би се могао учетворостручити, jер стиже мећава коjа ће сјевероисточноj обали донети обилне поплаве и прекид електричне енергиjе. Дјелови 10 држава и центри попут Филаделфиjе, њуjорка и Бостона налазе се на путу олуjе, за коjу се очекуjе да ће бјесњети током цијелог дана, пренио jе АП.

Авио-компаниjе су отказале више од 3.000 летова на наjпрометниjим аеродромима. Градоначелница Мишел Ву из Бостона, града коме снежне падавине нису стране, рекла jе да би олуjа могла бити историjска, пренио jе Би-Би-Си.

У Новоj Енглескоj могло би пасти више од два метра снијега, а меторолози упозораваjу на поплаве у близини обале. Они наводе да постоjи шанса да ће олуjа, позната као Нористер, прекрити подручjе Бостона са до 60 центиметара снијега, преноси Танјуг.

Рекорд од 70 центиметара током 24 часа постављен jе 2003. године. Национална метеоролошка служба у Бостону jе упозорила грађане да путуjу само у хитним случаjевима.

- Ако морате да путуjете, са собом носите зимски комплет за преживљавање. Ако се заглавите, останите у свом возилу - наводи се у упозорењу.

Издата упозорења, људи пустошили полице у продавницама

- Ово ће бити jако велика олуjа, вјероватно jедна од наjвећих коjе смо доживјели у посљедњих неколико година. Очекуjе се да ће услови готово онемогућити путовања те позивамо све, колико jе то могуће, да остану код куће и сјутра - поручио jе гувернер Масачусетса Чарли Беjкер на конференциjи за новинаре.

Национална метеоролошка служба издала jе упозорења о поплавама за обална подручjа, а Амтрак jе отказао путнички жељезнички саобраћаj у већем дијелу региона. Упозорили су и на снијежну олуjу у градском подручjу Бостона, гдје живи готово 4.9 милиона становника, предвиђаjући "услове заостаjања" и штетне вјетрове.

"Сјевероисточни вјетар коjи ће овог викенда дувати кроз средњоатлантске државе донијеће екстремне хладноће и опасне услове многим заjедницама", изjавила jе савјетница за домовинску безбједност Елизабет Шервуд-Рендал, истичући да ће активно пратити предвиђене утицаjе олуjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 17:43