Ukrajina, rat. / - GOV.ME
25/06/2024 u 21:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD ne žele civilne žrtve: Namjeravaju da o tome razgovaraju sa Ukrajinom

Sjedinjene Američke Države ne žele civilne žrtve i namjeravaju da o tome razgovaraju sa Ukrajinom, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

On je tako prokomentarisao napad na Sevastopolj američkim oružjem koji se dogodio u nedelju, kada su ubijena četiri civila, među kojima je dvoje djece.

- To je nešto o čemu ćemo razgovarati sa Ukrajincima. Krajnje jasno smo stavili do znanja da ne želimo civilne žrtve - rekao je portparol Pentagona, prenosi B92.

Zelenski: Od danas se računa početak članstva Ukrajine u EU

 Pentagon nema informacije na osnovu kojih bi se moglo procjeniti "da li su civili ubijeni ili nisu", naveo je Rajder.

Odbio je da odgovori na pitanje umješanosti američke vojske u udar, koji je, kako navodi rusko Ministarstvo odbrane, izveden američkim operativno-taktičkim raketama ATACMS sa kasetnom bojevom glavom, rekavši da je to pitanje za Ukrajince.

U nedelju, na pravoslavni dan Svete Trojice, u 12:15 po lokalnom vremenu, ukrajinske trupe su napale Sevastopolj sa pet američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama. Ruski PVO sistem presreo je četiri projektila, ali je fragment pete rakete eksplodirao u vazduhu.

Poginule su četiri osobe, dvoje djece i dvoje odraslih. Prema poslednjim podacima, povrijeđene su 153 osobe, 79 je hospitalizovano, od čega 27 djece. Mnogi su u teškom stanju.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, učešće SAD u granatiranju Sevastopolja imaće posledice. Kremlj je pozvao medije da pitaju strane novinare i portparole šefova država u Evropi i SAD, "zašto njihova vlada ubija rusku djecu".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 21:44