/ - SKRINšOT, TVITER
17/03/2023 u 07:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD objavio video incidenta s dronom: "Razotkrivene su ruske laži"

Prvi američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini bilo je upravo obaranje američke bespilotne letjelice MQ-9.

Videosnimak koji prikazuje rusko presretanje američkog vojnog drona oborenog iznad Crnog mora SAD je objavio prije dva dana. Iz Bijele kuće je rečeno da sada razotkrivaju kako Moskva laže o tome šta se dogodilo, prenosi Avaz.ba.

Prvi američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini bilo je upravo obaranje američke bespilotne letjelice MQ-9.

Napeti odnosi

To je dodatno pogoršalo ionako već napete odnose između Vašingtona i Moskve.

Kako je prikazano na snimku borbeni avion Su-27 prilazi vrlo blizu drona i izbacuje gorivo u njegovu blizinu, što je, kako su američki zvaničnici rekli, bio pokušaj da se ošteti američka letjelica u letu.

Takođe pokazuje gubitak videosnimka nakon još jednog bliskog ruskog manevra, za koji je Pentagon saopštio da je rezultat sudara ruskog mlažnjaka s dronom. Videozapis završava slikama oštećenog propelera drona zbog čega je letjelica onesposobljena.

Objavljena karta

Karta koju je dostavila američka vojska pokazala je da se prvo presretanje dogodilo između 40 i 50 nautičkih milja od Krima, u međunarodnom vazdušnom prostoru. Sudar je trajao oko 10 milja dalje i dron se na kraju srušio 75 do 85 nautičkih milja od kopna, prema američkoj vojsci.

Rusija je odbacila optužbe SAD-a da su njeni avioni postupili nepromišljeno i umjesto toga za nesreću okrivila "oštro manevrisanje" drona. Bijela kuća saopštila je da objavljena snimka opovrgava moskovsku verziju događaja.

- To apsolutno samo razotkriva rusku laž o onome što su rekli da se dogodilo ili što su rekli da se nije dogodilo. Prilično je očito kada pogledate taj snimak da je (borbeni) avion udario u naš dron - rekao je novinarima portparol Bijele kuće Džon Kirbi .

Viđeni ruski brodovi

Američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Reuters da su ruski brodovi viđeni u blizini područja gdje se srušio dron, iako se čini da još nisu pronašli njegove dijelove.

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder rekao je da postoje "indikacije" da Moskva pokušava izvući ostatke s MQ-9.

- Procjenjujemo da je vrlo malo vjerovatno da bi mogli izvući bilo šta korisno – kazao je Rajder novinarima, navodeći dubinu vode i neodređene mjere ublažavanja kako bi se zaštitili od krađe osjetljivog materijala na dronu.

Nakon odvojenih razgovora održanih u srijedu, između generala SAD Marka Majleja njegovog ruskog kolege, načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova, kao i između američkog ministra odbrane Lojda Ostina  i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua videosnimak je objavljen.

Kirbi je, između ostalog, rekao da je incident bio nesmotren i da je možda pokazao nesposobnost ruske vojske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:32