Застава САД / - Н1
28/05/2022 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД одбиле Путинов предлог за укидање санкција у замјену за житарице

Током посљедњих пар седмица, међународна заједница позива Русију да дозволи извоз украјинског жита. Руска морнарица тренутно блокира луке у украјинском Црном мору, тврде из Кијева

Сједињене Америчке Државе (САД) одбиле су позив руског предсједника Владимира Путина на укидање економских санкција у замјену за деблокаду црноморских лука преко којих би се извезле житарице.

Путин је италијанском премијеру Марију Драгију у телефонском разговору рекао да ће Русија пустити бродове који превозе житарице и ђубриво како би ублажила надолазећу прехрамбену кризу широм свијета, али само под условом да се укину политички мотивисана ограничења која је наметнуо запад, објавио је Кремљ.

Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да ће наставак извоза из Украјине бити дозвољен само ако се укину санкције против Русије, преноси SEEbiz.

Међутим, портпаролка Бијеле куће Карине Жан-Пиер рекла је да је за неиспоруку тона украјинског жита заслужна руска поморска блокада, а не санкције.

Тренутно нема разговора о укидању санкција, тврди Жан-Пиер.

- Нема разговора. За ово је крива Русија - рекла је Жан-Пиер.

Она је додала да би Русија под хитно требало да заустави рат с Украјином, који је утицао на глобалну сигурност хране.

- Русија активно блокира извоз хране из украјинских лука због чега се повећава глад у свијету. Ово је њихово дјело - рекла је Жан-Пиер.

Русија и Украјина су важне извознице житарица и играју кључну улогу у глобалном снабдјевању храном.

Током посљедњих пар седмица, међународна заједница позива Русију да дозволи извоз украјинског жита. Руска морнарица тренутно блокира луке у украјинском Црном мору, тврде из Кијева.

Украјина је у сриједу оптужила Русију за уцјену и позвала запад да не укида санкције док Русија не прекине рат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:42