/ - ILUSTRACIJA, UNSPALSH
27/10/2021 u 10:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД поново траже изручење Асанжа

У јануару је судија нижег суда у Лондону одбацила амерички захтјев за изручењем Асанжа због објављивања преко Викиликса хиљада тајних војних докумената прије десет година

Дводневно рочиште на коме ће америчка влада поново тражити изручење оснивача Викиликса Джулијана Асанжа да му се суди за оптужбе о шпијунажи, почиње данас у Лондону, јављају агенције преносе медији.

У јануару је судија нижег суда у Лондону одбацила амерички захтјев за изручењем Асанжа због објављивања преко Викиликса хиљада тајних војних докумената прије десет година.

Судија Ванеса Барејцер одбила је у јануару изручење Асанжа позивајући се на здравствене разлоге и наводећи да би Асанж могао да се убије уколико би био држан под тешким америчким затворским условима.

Она је ипак одбацила аргументе одбране да би се Асанж суочио са политички мотивисаним америчким тужиоцима који би пренебрегли заштите о слободи говора, и оцијенила да би му амерички правни систем дао фер суђење.

Адвокатима америчких власти дозвољено је да уложе жалбу на одлуку суда о одбијању изручења. На ранијем рочишту они су довели у питање психијатријске налазе у том случају уз аргумент да Асанж није толико болестан да не може да се уздржи да се не убије.

Очекује се да ће Асанж који се налази у лондонском затвору Белмарши, учествовати на рочишту путем видио везе, а да ће двоје судија који буду слушали жалбу донијети одлуку тек за неколико недјеља.

Чак ни тада неће бити крај ове приче пошто страна која губи може да се жали Врховном суду Велике Британије.

Амерички тужиоци оптужили су Асанжа у 17 тачака за шпијунажу и једној за злоупотребе компјутера због Викиликсове објаве хиљада процурелих војних и дипломатских докумената. Оптужбе носе максималну казну од 175 година затвора.

Тужиоци сматрају да је Асанж незаконито помогао америчкој војној аналитичарки Челси Менинг да украде тајне дипломатске депеше и војне документе које је Викиликс касније објавио.

Адвокати за 50-годишњег Асанжа кажу да је дјеловао као новинар и да има права на заштиту према првом амандману америчког Устава који се односи на слободу говора, пошто је објавио документе који су открили лоше дјеловање америчке војске у Ираку и Авганистану.

Асанж је у затвору од када је ухапшен у априлу 2019. године због кршења условне слободе у другом одвојеном правном поступку. Прије тога он је провео седам година у амбасади Еквадора у Лондону, гдје је побјегао 2012. да избјегне изручење Шведској да би одговарао на наводе о силовању и сексуалном нападу.

Шведска је одустала од истрага о сексуалним преступима у новембру 2019. због тога што је толико времена прошло, али Асанж је остао у затвору. Судија која је одбила његово изручење САД-у у јануару наложила је да мора да остане у притвору док траје жалбени поступак САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 14:08