/ - WIKIPEDIA
08/10/2021 u 08:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

САД послале специjалце на Тајван, Пентагон без коментара

Немам коментар на одређене операциjе, ангажовања или обуку. Наша подршка и одбрамбени однос са Таjваном су и даље усклађени са тренутном пријетњом коjу представља Кина, рекао jе портпарол Пентагона

Мали броj америчких снага за специjалне операциjе привремено jе на Таjвану, како би спровели обуку таjванских снага, рекао jе извор близак ситуациjи.

Пентагон ниjе коментарисао нити потврдио распоређивање америчких снага на Таjвану, пише Роjтерс.

"Немам коментар на одређене операциjе, ангажовања или обуку, али бих желио да истакнем да jе наша подршка и одбрамбени однос са Таjваном и даље усклађен са тренутном пријетњом коjу представља Кина", рекао jе портпарол Пентагона Џон Сапл.

Министарство одбране Таjвана одбило jе да коментарише, рекавши само да се "све воjне размјене одиjаjу у складу са годишњим плановима".

Лист "Волстрит журнал" jе раниjе јуче обjавио детаље о обуци позиваjући се на неименоване америчке званичнике.

Сjедињене Америчке Државе су наjвећи таjвански добављач наоружања и дуго су нудиле одређени степен обуке о системима наоружања, као и детаљне савјете о начинима jачања воjске како би се заштитили од инвазиjе кинеске народноослободилачке воjске.

Кинески воjни авиони последњих дана су више пута летјели кроз експанзивну идентификациону ПВО зону Таjвана, коjа се протеже изван таjванског ваздушног простора.

Ниjе забиљежено пуцање нити блиских контакта између кинеских и таjванских авиона.

Влада Таjвана осудила jе кинеске воjне вјежбе и саопштила да ће бранити слободу и демократиjу острва, инсистираjући на томе да само људи Таjвана могу да одлучуjу о своjоj будућности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 15:45