/ - PHOTO BY ASAEL PEñA ON UNSPLASH
06/02/2022 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

САД: Русија распоредила 70 одсто трупа потребних за инвазију

Један амерички званичник потврдио је ту процјену за Ассоциатед Пресс, али није јасно како су америчке агенције утврдиле те бројке

Док амерички војници пристижу у Пољску, а француски и њемачки лидери се припремају да посјете Кијев и Москву, званичници САД-а тврде да је Русија већ распоредила 70 одсто  снага и наоружања потребних за инвазију на Украјину и прогнозирају да би у случају напада било чак 50.000 жртава, јављају агенције преносе медији.

Русија је распоредила најмање 70% наоружања, које намјерава пребацити до средине фебруара, како би предсједнику Владимиру Путину била отворена могућност да покрене инвазију на Украјину у пуном обиму, тврде амерички званичници, преноси британски Гуардиан.

Званичници су упозорили да би потпуна руска инвазија могла довести до брзог заузимања Кијева и потенцијално чак 50.000 убијених или рањених цивила, пренијели су Неw Yорк Тимес и Wасхингтон Пост.

Један амерички званичник потврдио је ту процјену за Ассоциатед Пресс, али није јасно како су америчке агенције утврдиле те бројке.

Суморна процјена долази након што се британски премијер Борис Джонсон сложио с француским предсједником Емануелом Макроном да ће Велика Британија и њени савезници у НАТО-у бити уједињени у борби против руске агресије “гдје год и како год да се догоди”.

Европски лидери би требали путовати у Москву и у Кијев у покушају смиривања тензија.

Очекује се да ће Макрон у понедјељак посјетити Москву, а у уторак Кијев, док ће њемачки канцелар Олаф Шолц отпутовати у Кијев 14. фебруара, а у Москву наредног дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 05:08