/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
11/07/2024 u 09:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD šalju stotine bombi Izraelu: Nastavljaju isporuke zaustavljene zbog operacija u Rafi

SAD su pristale da pošalju u Izrael stotine bombi od 225 kilograma, isporuku koju je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zaustavila zbog zabrinutosti za izraelske vojne operacije u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Bajden je u maju objavio da neće snabdeti Izrael ofanzivnim oružjem, koje bi se moglo upotrebiti za pokretanje sveopšteg napada na Rafu, zbog zabrinutosti za sudbinu stotine hiljada civila koji su se tamo sklonili od sukoba u drugim djelovima Gaze.

Bijela kuća je tada objavila da zadržava isporuku 1.800 komada većih bombi od 900 kilograma i 1.700 relativno manjih bombi od 225 kilograma zbog zabrinutosti predsednika, prenosi AP, prenosi N1.rs.

(UŽIVO) IDF završile dvonedjeljni napad na Šedžaju; Francuska zabrinuta zbog napada na školu u Gazi

Zvaničnici koji nemaju ovlašćenje da daju službene izjave o toj temi i tražili su da ostanu anonimni rekli su da je Bajdenova administracija više zabrinuta za upotrebu većih bombi i da je nedavno pristala da ispuni izraelski zahtjev za isporuku bombi od 225 kilograma.

SAD i dalje zadržava bombe od 900 kilograma, rekli su zvaničnici, uz objašnjenje jednog da su SAD i dalje zabrinute kako bi se te bombe mogle upotrebiti u Gazi.

Drugi je rekao da se isporuka lakših bombi još uvjek procesuira i da još nisu stigle u Izrael koji kaže da je skoro porazila snage Hamasa u Rafi posle dvomjesečnih borbi u tom gradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
SADBOMBEIZRAELRAFA
08. septembar 2024 02:07