Мале богиње / - фото: Википедија
11/09/2021 u 09:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД стопирале доласке Авганистанаца због малих богиња

Портпаролка Биjеле куће Џен Псаки изjавила jе да jе обустава дошла након што су откривене мале богиње међу четири Авганистанаца коjи су ушли на териториjу САД

Сjедињене Америчке Државе(САД) обуставиле су летове коjима jе требало да буду еваисани Авганистанци, након што су откривени случаjеви малих богиња приликом доласка избjеглица у САД.

У документу америчке владе упозорава се да би оваj развоj догађаjа могао да има значаjан утицаj на евакуациjу коjа jе почела када су талибани преузели Кабул 15. септембра, а броjни Авганитанци напустили земљу.

Одлуку jе дониjела Америчка служба за царину и контролу границе на препоруку Центара за превенциjу и контролу болести (ЦДЦ).

Портпаролка Биjеле куће Џен Псаки изjавила jе да jе обустава дошла након што су откривене мале богиње међу четири Авганистанаца коjи су ушли на териториjу САД.

Како преноси Роjтерс, jош се не зна да ли су се риjечи Псаки односиле на заустављање летова из свих транзитних мjеста гдjе су смjештени Авганистанци или само на два наjвећа - Катар и Њемачку, јавља агенција Мина.

Обустава би могла да "озбиљно угрози" операциjе у бази Рамштаjн у њемачкоj, jедном од наjвећих транзитних мjеста, а такође ће амерички летови бити стопирани из америчке базе Ус-Удеид у Катару.

Неке од авганистанских избjеглица су на путу до САД, али су привремено смjештени на поjединим локациjама, међу коjима jе и Косово и Метохиjа.

У владином документу се наводи да ће одлука о прекиду летова имати контраефекат на близу десет хиљада вакцинисаних коjи се налазе у Рамштаjну.

Додаjе се да су многи тамо дуже од десет дана и да су већ "изморени".

њемачка jе одредила десетодневно ограничење за Авганистанце да могу остати у америчкоj бази, а поjедини њемачки политичари и медиjи су се побунули када су поjедини Авганистанци затразили азил у тоj земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:43